Reklam

Bakan Pakdemirli: Çiftçimizin geliri dekar başına 1000 lira artacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bolaman projesi ile sulama alt yapısının geliştirilerek, sulu tarım alanlarının arttırılmasının hedeflendiğini belirterek, "Böylece çiftçimizin geliri, dekar başına 900 lira ila 1000 Lira arasında artacak. Dere ıslah çalışmaları, taşkın koruma tesisleri, göletler, içme suyu arıtma tesisleri bitirilecektir” dedi.

Bakan Pakdemirli: Çiftçimizin geliri dekar başına 1000 lira artacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bolaman projesi ile sulama alt yapısının geliştirilerek, sulu tarım alanlarının arttırılmasının hedeflendiğini belirterek, "Böylece çiftçimizin geliri, dekar başına 900 lira ila 1000 Lira arasında artacak. Dere ıslah çalışmaları, taşkın koruma tesisleri, göletler, içme suyu arıtma tesisleri bitirilecektir” dedi.

Bakan Pakdemirli: Çiftçimizin geliri dekar başına 1000 lira artacak
17 Temmuz 2020 - 17:22

Bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Ordu’ya giden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bolaman Projesi Tanıtım Toplantısına katıldı. Bolaman Projesinin Ordu’nun 12 ilçesi ile Tokat’ın 3 ilçesini kapsadığını ve 2021-2027 döneminde uygulanacağını ifade eden Pakdemirli “Boloman Projesi havza içerisindeki doğal kaynakların korunmasından, ekonomik gelişmeye, tarım ve turizmden, ulaşım ve istihdama kadar birçok alanı kapsayan çok yönlü ve uzun soluklu bir projedir. Orman Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda yürütülecek bu proje hem Ordu, hem de bölge için büyük bir yatırım olacaktır” diye konuştu. 

Bu hafta yaşanan sel felaketi nedeniyle Rize ve Artvin’de kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır dileyen Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

“Çok uzun değil, geçen yıl 15 Mayıs’ta burada da felaketi yaşadık. Çok şükür alınan önlemlerle bir canın bile burnu kanamadı. Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği talimatlar çerçevesinde, Aybastı’da, Ordu’da, Karadeniz’de ve ülkemizde; doğa olaylarına, afetlere karşı özel önlemler ve rehabilitasyon projeleri geliştiriyoruz. Doğal afetlerin, felaketlerin önüne bilimi, aklı, tekniği koyduğunuzda yıkıcı hasarların şiddetini ciddi oranda azaltıp, bölgeyi rehabilite edebilirsiniz. Bu uzun soluklu bir yolculuk; emek ve zaman istiyor. Bölgenin tüm bileşenlerinin katılımını ve katkısını istiyor. Birlikte elimizi taşın altına koyacağımız proje ile bölgenin kaderinde ve orman köylümüzün gelirinde önemli değişiklikler yapacağımıza inanıyorum”

Tarımsal Hasılamız 2 Yılda %45 Artarak, 275 Milyar Liraya Ulaştı

Gece gündüz durmadan, pandemi demeden, var güçleriyle çalışmaya devam ettiklerinin altını çizen Bakan Pakdemirli “Pandemi sürecinde Bakanlık olarak, tüm önlemlerimizi ve planlamamızı ivedilikle oluşturduk, bir bir hayata geçirdik. Gıda tedariki ve tarımsal üretimde aldığımız tedbirlerle gıda arzı ve tarımsal üretim kesintisiz devam etti. Elbette bunun; 18 yılda canla başla oluşturduğumuz güçlü tarım ve orman altyapısı sayesinde olduğunu da vurgulamalıyım. Tabi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle bu yapıyı daha da sağlamlaştırdık. Tarımsal desteği 2 yılda %52 artırarak, 22 Milyara Liraya çıkardık. Tarımsal hasılamız ise 2 yılda %45 artarak, 275 Milyar liraya ulaştı. Bugün Türkiye; Tarımsal hasılada Avrupa’da 1. sırada, Dünyada ise ilk 10 içinde” açıklamasını yaptı.

Bolaman Hem Karadeniz’in, Hem Türkiye’nin Kuzey Yıldızı Olsun

Pandemi sürecinde bugün olduğu gibi yeni projeleri hayata geçirmeye, yeni yatırımları milletimizin hizmetine sunmaya devam ettiklerini ifade eden Pakdemirli şu şekilde konuştu:

 


“Bolaman Havzası Rehabilitasyon projesi de bu yatırımlardan birisidir. Bu cennette maalesef ki,  nüfusun önemli bir kısmı havza dışına göçmüş durumda. Tarımsal ve hayvansal üretimde düşüş var. Havzanın ulaşım ve alt yapısı da yetersiz. Oldukça iyi yağış alıyor ama altyapı eksik. En küçük yağmurlar sel ve taşkına dönüp, su cennetinde yaşayanları susuzluk ile sınıyor.  

 

Bolaman Havzası sadece heyelan ve taşkınlarla aklımızda kalacak bir yer değil. Bu havzanın ne kadar verimli topraklara sahip olduğunu biliyoruz. Buranın suyunu, taşını, toprağını gelip görmek için can atan milyonlarca turist olduğunu biliyoruz. Bu potansiyeli, bu cevheri tüm Türkiye’ye daha iyi tanıtmak, doğal kaynaklarımızı koruyarak daha çok üretime çevirmek, istihdam olanaklarını artırarak vatandaşlarımızı memleketlerine geri getirmek istiyoruz.  Hedefimiz; bölgeyi rehabilite etmek, iklim olaylarının etkisinin en aza indirmek. İstiyoruz ki; Bolaman Cazibe Merkezi olsun, Bolaman hem Karadeniz’in, hem Türkiye’nin Kuzey Yıldızı olsun” 

Proje 2 Milyar Liradan Fazla Maliyetle 7 Yıl İçerisinde Hayata Geçecek

Projenin 2 Milyar liradan fazla maliyetle 7 yıl içerisinde hayata geçmesini planladıklarını söyleyen Bakan Pakdemirli “Ayrıca, ulusal ve uluslararası standartları karşılayacak 

“Çevresel ve Sosyal Kriterleri” de içermesini hedefledik. Projenin fizibilite çalışmalarında FAO Türkiye ofisiyle görüşmeler yapıldı. FAO’nun bu konudaki tecrübesinden istifade edilerek, proje kapsamında Dünya Bankası kredisinde faydalanılması da planlamaktadır. Bolaman Projesi çok sayıda bileşeni ve faaliyeti içerisinde barındırıyor” diye konuştu.

Çiftçimizin Geliri,  Dekar Başına 900 Lira İla 1000 Lira Arasında Artacak

Proje ile havzada sel ve taşkınların olumsuz etkilerinin azaltılmasının ve topraklarının erozyondan korunmasının sağlanacağını vurgulayan Pakdemirli “Sulama alt yapısının geliştirilerek, sulu tarım alanlarının arttırılması hedeflenmektedir. Böylece Çiftçimizin geliri,  dekar başına 900 lira ila 1000 Lira arasında artacak. Dere ıslah çalışmaları, taşkın koruma tesisleri, göletler, içme suyu arıtma tesisleri bitirilecektir” dedi.

Konuşmasında Bolaman Projesinin sağlayacağı faydalara ayrıntılı şekilde anlatan Bakan Pakdemirli “Bu proje Bolaman havzasının çehresini değiştirecek bir projedir. Orduyu ileriye taşıyacak, Allah’ın bu bölgeye bahşettiği güzellikleri, maviyi, yeşili koruyacak, insanları memleketine geri çağıracak bir projedir” değerlendirmesinde bulundu.

TARIMDANHABER

Bu haber 2309 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum