Ordu'nun Gölköy İlçesinde bağlı köylerde en büyük tutkuları at yetiştirmek, atalarından kalan at sevgisi İlçe genelinde hala sürdürülüyor.İmdat Nuhoğlu Köylüler, atların kendilerinin en büyük yardımcısı olduğunu belirtti.
İlçeye bağlı köylerde at vatandaşın ulaşım amaçlı kullanımında büyük destekçileri, geçimlerin hayvancılıkla temin eden onlarca köyde yaylaya gidip gelmelerinden kışın ot, saman taşımasına kadar atları kullanıyoruz, kırsal kesimdeki köylülerin tek geçim kaynağı hayvancılık genelde küçükbaş hayvan yetiştiren köylüler ilkbaharda başta gölköy yaylaları olmak üzere her köyün bağlı olduğu yaylalara çıkarlar, yaylalara eşyalarını at sırtında çıkaran köylüler sonbaharda geri dönerler, yayladaki su taşımaktan beriye gidip gelmelerini atla sağlarlar, İlçeye bağlı köylerde at tutkunluğu bitme noktasına geliyor.
Eskiden her mahalleden hanelerde at vardı simdilerde ise at sevgisi bitme noktasında, At tutkusu at sevgisinin atalardan kalma olduğunu söyleyen İmdat Nuhoğlu, at bizim sanki bir çocuğumuz gibidir, her köylü evinde en az bir at besler, yaz kış bizim en büyük yardımcımız, atla uğraşmadığımız beraber olmadığımız günümüz olmaz, yaşantımızın bir parçasıdır” dedi.Nuhoğlu her gün atın bakımını yemini suyunu vermekle adeta bir çocuğumuz gibi bakımını yapıyoruz bebek doğduğunda gözünü açtığında atı görüp tanımaya başlar, at bizim için çok değerli bir varlıktır” dedi. Nuhoğlu Hayvanların en asili kabul edilen atlara karşı duyulan sevgi, insanlığın var oluşundan bu yana sürerek tarihe geçmiştir. Doğayla tanışma mücadelesi ve savaşlarda hızlarıyla silah, barışta güçleriyle ağır işçi, günlük hayatta da sıcak dostluklarıyla yüz yıllar boyunca insanın arkadaşı oldu.At sevgisi ve binicilik tarih kadar eski. Kimi zaman ulaşım kimi zaman savaş aracı,da olmuştur. dedi.
YORUMLAR