Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Kadriye Şerife Uğur, mart-nisan aylarında ağaçlardan, çiçeklerden, çimlerden ve bitkilerden çıkan polenler alerjiye neden olduğunu söyledi. Uğur, alerjik problemi olanların bunlara dikkat etmesi gerektiğini belirterek, "Rüzgarlı ve kuru havalarda polenler çok fazla oluyor. Özellikle evde havalandırmayı çok önermiyoruz. Kapıların kapatılmasını istemiyoruz. Evde bitki yetiştirmesini istemiyoruz." dedi.
Doç. Dr. Kadriye Şerife Uğur, mevsimsel alerji ve nezle ile ilgili açıklamalarda bulundu. Uğur, hastalara tanı yöntemi kullanıldığını ifade ederek "İlk başta kan değerlerine bakılıyor. En sıklıkla yapılan test ‘Deri testi’ ortamda görülen en sık alerjenler kullanılıyor. Polen, toz oluyor ortamda görülen çim, ağaç poleni alerjisi var mı bu tespit ediliyor. Bu tespitten sonra yapılan şeyler hastalığa göre ilaçlar vermek." şeklinde konuştu.
Çocuklarda dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu vurgulayan Uğur, "Çocuklarda dikkat edilmesi gereken şey ağız solunumu. Bunlar ağız, diş sağlığı problemleri, sinüzit hem de orta kulak iltihabı yapabiliyor." ifadelerini kullandı.
'RÜZGARLI VE KURU HAVALARDA DIŞARI ÇIKMASINLAR'
Tedavi yönteminin alerjen belirlendikten uygulandığını belirten Uğur, hastalar için önerilerde bulundu: "Yapılacak şey tabi ki rüzgarlı ve kuru havalarda polenler çok fazla oluyor. Özellikle evde havalandırmayı çok önermiyoruz. Kapıların kapatılmasını istiyoruz, hasta ilaçsız bir haldeyse maske kullanabiliyor. Evde bitki yetiştirmemek."
Her gün evde bir çiçek devamlı ortamda yeşillik olduğu için bahar aylarında bir polen çıkımı olduğunu, bu yüzden evde bitki yetiştirilmemesi gerektiğine değinen Uğur, "Evde bitki yetiştirildiği için şikayetler fazlasıyla artıyor. Bununla birlikte hapşurma, tıksırma gibi şikayetler artıyor. Bu tür şikayetlerin en büyük özelliği yaşam kalitesini azaltıyor. Bu hastalık yetişkinlerde iş günü kayıplarına neden oluyor, çocuklarda okul günü kayıplarına neden oluyor. Aslında kendi kendine sınırlayan dönemsel görülen tedavilerde kontrol altına alabildiğimiz bir hastalık." uyarısında bulundu.
Uğur, son olarak alerjik menitinin mekanizmasının nasıl olduğunu aktardı: "Bir alerjen geliyor vücutta bir antikor oluşturuyor. Antikor vücutta dolaşıyor. Bu sırada alerjenle karşılaştığında vücutta kimyasal madde salınımı oluyor. Kimyasal madde salınımına bağlı olarak hapşuruk, burun akıntısı, kaşıntı, tıkanıklık bu tür şikayetler oluyor. Kimyasal maddelerin etkisini azaltmaya yönelik ilaçlar antistaminikinle birlikte hastanın durumuna göre ilaçlar kullanılabiliyor."
'Alerjik problemi olanlar evde çiçek yetiştirmesin'
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Kadriye Şerife Uğur, mart-nisan aylarında ağaçlardan, çiçeklerden, çimlerden ve bitkilerden çıkan polenler alerjiye neden olduğunu söyledi.
13 Nisan 2015 - 18:34
Bu haber 1014 defa okunmuştur.
YORUMLAR