1-Karadeniz bölgemizin ana geçim kaynağını oluşturan fındık ve fındıküreticilerinin karşılanabilir beklentileri dikkate alınmalıdır.
2-Fındık üreticileri, ürünlerini piyasa fiyatının altında satmalarına mecbur bırakmayacak bir alım ve pazarlama dengesi kurulabilmelidir.
3-Dünya üretiminin %75’ne sahip olmamıza karşın, fındık fiyat politikasının Almanya’daki Fındık Borsa’sında belirlendiği unutulmamalıdır.
4-Dünya’da en fazla fındığı üreten Türkiye, dünya fındık fiyatını belirleyen kurumsallaşmayı sağlamalı ve üreticisini korumalıdır.
5-Kabuklu fındık ihracatı yerine katma değer üretecek olan Fındık İşleme Sanayimizi geliştirmemiz üreticiyi ve sektörü büyütecektir.
6-Fındık alımı yapan TMO yerine, fındık konusunda uzman olan Fiskobirliğin alt yapısı ve tecrübesi sektörü canlandıracaktır.
7-Devlet destekli olarak Fiskobirliğin fındık üretimini planlama, alımı ve pazarlama işlevlerini yüklenmesi değerlendirilmelidir.
8-Fiskobirliğe fındık ihracatı kolaylığı lisansı sağlanmalı, diğer ihracatçı birlik ve firmalar konu hakkında teşvik edilmelidir.
9-Fındık üretim alanları taban arazilerden yamaç arazilere çekilmeli ve üretim alanları bir plan dahilinde düzenlenmelidir.
10-Karadeniz bölgesinde alternatif ürün olarak sanayi tipi kestane ve ceviz üretimi ile ve kestane balı konusunda çalışmalar yapılmalıdır.
YORUMLAR