Araştırmada günlük ortalama 17 saate varan oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu vurgulandı.
Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, 4 kişilik bir ailenin günlük iftar bedelinin 65,7 TL; bu yıl 29 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.905,3 TL olduğu belirtildi. Buna göre oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin yalnızca günlük iftar maliyeti 16,43 TL, aylık ise 476,33 TL olarak belirlendi.
Türkiye Kamu - Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, aynı ürünler üzerinden 2016 yılında yaptığı araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetini günlük 59,03 TL; Ramazan ayı boyunca ise 1.711,87 TL olarak hesaplamıştı. Buna göre oruç açmanın maliyetinin son bir yıl içinde % 11,3 oranında yükseldiği görülüyor.
Koncuk: Bayram ikramiyesi şart
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ortalama memur maaşının 2.784,96 TL olduğunu belirterek, “Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının % 68,4’ünü, yani üçte ikisinden fazlasını ayırmak zorunda. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Geçen yıla göre oruç açmanın maliyeti % 11,3 oranında yükseldi. Bu yıl memur maaşlarına % 3 yani ortalama 81 lira gibi son derece yetersiz bir zam yapıldı.
Bu zam zaten geçtiğimiz dört aylık % 5,71’lik enflasyon karşısında erimiş, alım gücü 2016 yılının bile gerisine düşmüştü. Şimdi ise iftar sofrasının maliyetinin de tam 193,4 lira pahalandığı ortaya çıktı. Henüz Ramazan ayının başında olduğumuz düşünüldüğünde, ay boyunca özellikle gıda ürünlerine yapılacak fahiş zamlar, iftar sofralarını daha da pahalı hale getirecek.
Ay sonunda Ramazan Bayramı’nı idrak edeceğiz. Bayram da yeni masraflar, yeni harcamalar demek. Türkiye Kamu-Sen’in bugüne kadar ifade ettiği gibi kamu çalışanları ve emeklilere bayram ikramiyesi verilmesi artık bir zaruret haline gelmiştir.’’ dedi.
YORUMLAR