Reklam

2014 yılı faaliyetleri değerlendirildi

Balkanlıoğlu Yatırımcı Kurumlarımız, Geçmişte Biz İl Özel İdaresinden Çok İstifade Ederdik dedi.

2014 yılı faaliyetleri değerlendirildi

Balkanlıoğlu Yatırımcı Kurumlarımız, Geçmişte Biz İl Özel İdaresinden Çok İstifade Ederdik dedi.

2014 yılı faaliyetleri değerlendirildi
16 Ocak 2015 - 18:09


6360 Sayılı Kanun Kapsamında Büyükşehir Belediyelerinin bulunduğu illerde kurulan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının, 2014 yılı çalışma ve faaliyetleri değerlendirildi.Vali İrfan BALKANLIOĞLU Başkanlığında, Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen YİKOB Değerlendirme Toplantısına, Vali Yardımcısı ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Engin AVCI, İdari Mali İşler Müdürü Sezgin GÜMÜŞ, Yatırım İzleme Müdürü Hasan SEVLİ, Strateji ve Koordinasyon Müdürü İbrahim BAYHAN, Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürü Sema BOZALİ TÜRE ile birim yetkilileri katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali İrfan BALKANLIOĞLU, “Büyükşehir Belediyesi kurulan illerde İl Özel İdareleri kapatılınca oluşan boşluğu bir nebzede olsa telafi etmek amaçlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) kuruldu.

İl Özel İdareleri bütünüyle büyük şehirlerden kaldırılıp, taşınır, taşınmaz malları ve personel varlıkları komisyon aracılığı ile büyükşehirlere yada ilçe belediyelere devredildi. Ancak, İl Özel İdaresince yürütülen yol, su, kanalizasyon hizmetlerinin dışındaki diğer hizmetlerin yürütülmesi için bir kuruma ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaçtan dolayı da Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulmuştur” dedi.YİKOB’lara tüzel kişilik kazandırılması yönünde çalışmalar olduğuna değinen Vali BALKANLIOĞLU, “İl Özel İdarelerine esnek bir çalışma imkanı sağlayan tüzel kişilik, bütçe imkanı, kendisinin özel bir bütçesi olması ve bütçe ödeneklerinin ertesi yıla devir edilmesi gibi bir takım kolaylıklar imkanlıklar vardı.

Bunun yatırımlarla ilgili olan bölümü yani devam eden yatırımlarla ilgili bölümü yine yok olmuyor, fakat bazı kullanılamayan ödenekler geri gitmek durumunda kalıyor. Bundan dolayı çeşitli dengeler gözetlenerek YİKOB’lara tüzel kişilik ve özel bütçe verilmesi uygun olmaz diye bir görüş vardı. Sonradan bunun çok yanlış olduğu ve hakikaten bir çok aksamaları da beraberinde getirdiği görülünce şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ilk sıralarda görüşülecek torba kanuna bir madde konulmak suretiyle YİKOB’a tüzel kişilik kazandırılması için çalışmalar yürütülüyor. Kanun yasalaşırsa YİKOB’a tüzel kişilik kazandırılacak ve özerk bir bütçesi olacak.

YİKOB’un tüzel kişilik kazanması halinde, bir çok kamu yatırımları, hatta kamu kurum ve kuruluşların bir takım faaliyetleri, suratla ve etkili bir biçimde finanse edilebilecek” diye konuştu.Geçmişte bir çok hizmet ve yatırımın İl Özel İdarelerinin desteği ve katkılarıyla yapıldığına dikkat çeken Vali BALKANLIOĞLU, “Yatırımcı kurumlarımız, geçmişte biz İl Özel İdaresinden çok istifade ederdik diyorlar. Mesela, fındığa alternatif ürün olan kivi, İl Özel İdaresi yardımlarıyla bu kadar gelişti ve Türkiye’de bir numaraya yükseldi diyorlar.

Çiçekçilik, seracılık gibi fındığa alternatif ürünler ve birçok çalışmalar İl Özel İdaresi destekleriyle yürüyordu şeklinde ifade de bulunuyorlar. Şimdi yine vatandaşlar bize geliyorlar ve geçmişte olduğu gibi bizlerden yardım ve destek talep ediyorlar. Bakıyoruz, bazen gerçekten bir şeyleri desteklemek icap ediyor. Kültürel faaliyet, tarımsal faaliyet gibi desteklenmesi gereken hizmetler var. Umarız ki YİKOB tüzel kişiliğe kavuşur ve bir bütçe imkanı olur. Onunla da İl Özel İdaresi kadar olmasa bile bir çok sorunu mahallinde çözeriz.

Ufak tefek işler için Ankara’yı rahatsız etmeden, mahallinde, yerinde pratik kestirmeden çözümler üretiriz” şeklinde konuştu.YİKOB çalışanlarının gizli kahraman olduklarını dile getiren Vali BALKANLIIOĞLU, konuşmasını şöyle sürdürdü:“YİKOB’un tüzel kişiliği olmamasına rağmen, bir esneklik sağlamış ve bir çok kamu yatırımı, sizlerin de gayretli çalışmalarınızla hizmete sokulmuştur. YİKOB bünyesinde, plan, proje hazırlanması, ihale mevzuatına göre ihale dosyası oluşturulması, sonrada takip edilip hizmete açılmasına kadar bir çok çalışmalar yapılıyor. Özellikle eğitim yatırımları konusunda YİKOB bünyesinde önemli çalışmalar ve hizmetler yapılıyor. Fakat, bunlar pek de gözükmüyor. Sizler gizli kahramansınız.

Sonuçta milletin ve devletin bu hizmete ihtiyacı varsa, bunda da bir takım görevliler yapmışsa, ne mutlu bunu yapanlara. Vali İrfan BALKANLIOĞLU’nun konuşmasından sonra, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Engin AVCI ve YİKOB bünyesindeki 6 müdür, birimlerinin çalışmalarıyla ve faaliyetleriyle ilgili Vali İrfan BALKANLIOĞLU’na bilgiler verdi. Vali Yardımcısı ve YİKOB Başkanı Engin AVCI, YİKOB bünyesinde İdari Mali İşler Müdürlüğü, Yatırım İzleme Müdürlüğü, Strateji ve koordinasyon Müdürlüğü, Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, Rehberlik ve Denetim Müdürlüğü olmak üzere 6 birim müdürlüğü oluşturulduğunu, bu müdürlüklerde 36’sı kadrolu, 16’sı geçici görevli olmak üzere toplam 54 personel görev yaptığını söyledi.

Kanun gereği 1 Nisan 2014 tarihinde kurulan ve faaliyetine başlayan YİKOB’un, programında olan ve yaklaşık maliyeti 28.690.941 TL olan 25 adet yapım, onarım, mal ve hizmet alımı ihalesinin 21’ini sonuçlandığını ifade eden Engin AVCI, dönem içerisinde 725 mahalle muhtarına da 636.390 TL maaş ödemesi yapıldığını kaydetti. İl Özel İdaresi’nden kalan coğrafi işaret tescil çalışmalarının sürdürüldüğünü de belirten Engin AVCI, Türk Patent Enstitüsü’ne başvurusu yapılan 34 adet yöresel ürünlerden sadece Akkuş Şeker Fasülyesi’nin tescil işleminin tamamlandığını, diğer ürünlerle ilgili çalışmalar ise devam ettiğini söyledi. YİKOB tarafından, Ordu’daki kamu kurumlarının Stratejik Planları doğrultusunda yaptıkları çalışmaların ve ortaya koydukları performansların da değerlendirildiğini ifade eden Engin AVCI, yapılan değerlendirmeler sonucu düzenlenen raporların Bakanlığa gönderildiğini kaydetti.

Engin AVCI, YİKOB’un doğal kaynaklar konusunda da görev ve yetkilerinin bulunduğunu belirterek, “YİKOB bünyesinde kurulan Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürlüğünce, 3213 sayılı Maden Kanunu ve İlgili Yönetmelik hükümlerine göre ruhsatlandırma ve denetim görevleri ifade edilmektedir. Ordu ili sınırları içinde faaliyette bulunan 144 adet maden sahası mevcuttur. Bu sahalardan 102 adedi GSM ruhsatlı olup, 40 adedi hammadde üretim izin sahası, 4 adet I(a) grubu işletme ruhsatlı saha ve 1 adet jeotermal ruhsatlı saha bulunmaktadır. 2014 yılı içinde yapılan denetimlerde, 3213 sayılı Maden Kanununa muhalefetten dolayı 78.583 TL idari para cezası uygulandı” dedi. “Az personelle çok çalışarak, verimli bir yıl geçirdik” diyen Engin AVCI, YİKOB bünyesinde kurulan Yatırım İzleme Müdürlüğü vasıtasıyla kamu kurumlarının yapı denetimi, proje ve koordinasyon, bakım-onarım ve izleme faaliyetlerinin yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

ALİ YAZAN ORDU

Ali Yazan'ın fotoğrafı.

 

Bu haber 1013 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum