Reklam

1982 de yapılmış Berlin'de bir Gecekondu hikayesi. ..

1982 de yapılmış Berlin'de bir Gecekondu hikayesi. Hemde tam Berlin duvarının dibinde .

1982 de yapılmış Berlin'de bir Gecekondu hikayesi. ..

1982 de yapılmış Berlin'de bir Gecekondu hikayesi. Hemde tam Berlin duvarının dibinde .

1982 de yapılmış Berlin'de bir Gecekondu hikayesi. ..
23 Eylül 2023 - 18:21



2018 yılında vefat eden Yozgatlı Osman Kalın dede nin hikayesi .Berlin’de yaşamış Yozgatlı göçmen Osman Kalın, 1982’de duvarın doğusunda kendisine bir bahçe kurdu ve onu elinden almak isteyen tüm yetkililere direndi.

1961 de Berlin duvarı inşa edildi . Silahlı Alman askerleri de köpeklerle beraber duvarın doğusunda devriye gezmeye başlar.
Buradaki 350 metrekarelik arsaya kimse el süremiyordu: Batı Almanya hükümetine ait olmadığı gibi, Doğu Almanya hükümeti de buraya el koyamıyordu. Boş arsa kısa süre sonra komşu mahalle Kreuzberg’in sakinlerinin dikkatini çekince, bölgeye çöpler ve eski mobilya parçaları yığılmaya başladı. Bazıları burada arabalarını yıkıyordu. Yozgatlı inşaat işçisi Osman Kalın bundan 20 yıl sonra 1982’de mahalleye taşınana kadar, arsa koca bir çöp yığınından ibaretti. Kalın o sırada yeni emekli olmuş, vakit geçirecek bir şeyler arıyordu.Evinin penceresinden atık alana dönen arsayı görünce, kolları sıvadı. Orayı güzel bir  bahçeye dönüştür dü.

Osman dede  bahçeyi kazmaya başladıktan 2 hafta sonra Doğu Almanya sınır güçleri onu ziyarete geldi, ne yaptığını sordu. Tünel kazmadığından emin olmak istiyorlardı. Sadece bahçeyle ilgilendiğini görünce, duvardan 3 metre uzaklıkta kaldığı takdirde arsayı kullanmasına izin verdiler.

Ancak ziyaretten kısa süre sonra bu defa Batı Berlin polisi Kalın’ın kapısına dayandı ve yaşlı adamdan bu toprak alandan çıkmasını istedi. Osman Kalın ise, “Bana burayı Allah bahşetti. Sizden korkmuyorum. Bahçemi almak için önce cesedimi çiğnemeniz lazım” diye bağırdı polislere.

İşte böyle bir hikaye, Osman dede 2018 de vefat edene kadar devam eden hikaye. Şimdi arsanın bakımı ailesi tarafından devam etmektedir.

Eyüp Karamenderes

Bu haber 619 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum