Ertuğrul Özdemir
Turgut Özal, siyasete bürokraside uzun yıllar deneyim edindikten sonra atılmıştı. Çeşitli kademelerden geçerek önemli mevkilerde bulunduktan ve ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak “24 Ocak kararlarını” uygulamaya koyduktan sonra siyasete girmiş ve Anavatan Partisi’ni kurarak 1983 seçimlerinde büyük çoğunlukla iktidara gelmişti. Kafasındaki değişim planını ilk günden uygulamaya koydu. Hayali bile mümkün olmayan reformlara imza attı. Bunların her biri bir devrim niteliğindeydi. Ekonomideki kısıtlamalar kaldırılarak serbest pazar ekonomisi kurallarına göre işletilmeye başlanmıştı. İthalat ve kambiyo sistemi serbest hale getirilmiş, sermaye piyasası ve İMKB oluşturulmuş, Türk Lirası konvertibl hale getirilmiş, modern bankacılığa geçilmişti. Enerji ve telekomünikasyonda büyük atılım yapılmış, karayolları, otoyollar, havalimanları, limanlar ve barajlar gibi altyapı yatırımları hızla tamamlanmıştı. İhracat teşvik edilmiş, kronikleşmiş döviz darboğazı sorunu ilk kez aşılmıştı. Üzüm, fındık, pamuk ve tütün yerine sanayi ürünleri ihraç eder hale gelmiştik. Turizm, toplu konut, savunma sanayii, spor alanlarında büyük atılımlar gerçekleştirilmişti. Doğalgaz kullanılarak kirliliğin azaltılması, bilgisayarların, kredi kartlarının, özel TV ve radyoların gelişi, kısaca ülkenin çehresinin değişmesi hep Özal’ın eserleridir.
Demokratikleşme ve insan hakları alanlarında da en büyük atılımlar onun zamanında yapılmıştı. Kürtçe konuşma yasağının kalkması, TCK’nın 141, 142 ve 163. maddelerinin kaldırılması, AİHM’nin yargı yetkisinin tanınması, kişisel başvuru hakkının tanınması, işkenceyle mücadele sözleşmelerinin imzalanması hep onun zamanında gerçekleşmiştir.
Avrupa Birliği’ne tam üyelik müracaatı da onun zamanında yapılmıştı. Dış politikada Türkiye’nin yıldızı parlamış, tüm ülkelerle yakın, sıcak dostluk ilişkileri geliştirilmişti. Bu konuda Özal ülkeler arasında kalıcı dostlukların ancak ekonomik işbirliklerini geliştirmek ile mümkün olacağını vurgular ve bu doğrultuda adımlar atardı. Dış dünyada büyük saygınlığı vardı. Uzlaşı yüzyılımızın anahtar kelimesi der ve tüm ilişkilerinde kavgacı, ayrımcı, bölücü değil tam tersine son derece hoşgörülü, uzlaşıcı, yapıcı bir davranış biçimi izlerdi. Yurtiçinde dört farklı eğilimi birleştirmesi ve dışarıda oluşturduğu dostane ilişkiler bunun açık somut örnekleridir.
O özgüven verdi, ufkumuzu açtı. Ülkeyi sağlam ekonomik temeller ve bir altyapı üzerine oturttu. Demokratikleşme yolunda sağlam adımlar atarak ünlü üç özgürlük yani “düşünce ve düşünceyi ifade”, “din ve vicdan”, “serbest teşebbüs” özgürlüklerine mutlak riayet edilmesini vasiyet etti. O sonsuz hoşgörüsü, uzlaşmacı tutumu örnek olmalıdır. Özal gibi doğruları, sadece doğruları büyük bir cesaretle söyleyebilmeliyiz. Onun gibi tabuların üzerine gidebilmeliyiz, çok kısa ve öz olarak bireyi devlete karşı koruyan bir anayasa fikrini hayata geçirmeliyiz. Onu saygı, minnet ve şükran duyguları ile anıyoruz. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın.
YORUMLAR