Reklam

Ordu Gölköy'de fındık fiyatına tepki: Fındık taban fiyatını kabul etmiyoruz, en az 120 TL olmalı

Ordu’nun Gölköy ilçesinde fındık taban fiyatının 82.5 TL olarak belirlenmesine tepki gösteren üreticiler fiyatın yabancı tekelere yaradığını belirterek, taban fiyatının en az 120 TL olması talep etti.

Ordu Gölköy'de fındık fiyatına tepki: Fındık taban fiyatını kabul etmiyoruz, en az 120 TL olmalı

Ordu’nun Gölköy ilçesinde fındık taban fiyatının 82.5 TL olarak belirlenmesine tepki gösteren üreticiler fiyatın yabancı tekelere yaradığını belirterek, taban fiyatının en az 120 TL olması talep etti.

Ordu Gölköy'de fındık fiyatına tepki: Fındık taban fiyatını kabul etmiyoruz, en az 120 TL olmalı
12 Ağustos 2023 - 18:43

Ordu’nun Gölköy ilçesinde CHP, EMEP ve Halkevi'nin çağrısıylayla yapılan basın açıklamasında fındık fiyatının gideri karşılamadı belirtildi.

 
Köprübaşı'nda yapılan basın açıklamasına Emek Partisi İl Başkanı Hikmet Poyraz, Emek Partisi Gölköy İlçe Başkanı Mehmet Uğur Yalçın ve Halkevleri Gölköy Şube Başkanı Ahmet Akdoğan, TÜM KÖY SEN Ordu Sube Başkanı Zekayi Sağra, platform üyeleri ve üreticiler katıldı. Golköy Dayanışma Platformu adına yapılan basın açıklamasını CHP Gölköy İlçe Başkanı Mustafa Karaahmetoğlu okudu
Ülkenin yaşadığı, pandemi, deprem, sel gibi felaketlerle beraber, ekonomik krizin daha da derinleştiğini belirten Mustafa Karaahmetoğlu; “Normal zamanlardan geçmiyoruz, fındık hasadı bu koşullar altında başlıyor. Enflasyon almış başını gidiyor, her şeye zam üstüne zam geliyor. İşçi ücretleri, akaryakıt zamları, bahçe temizliği, dal budaması, gübre ve ilaçta yaşanan fiyat artışları bir çiftçinin girdi maliyetlerini yükseltmiş ve karşılayamaz hale getirmiştir. Fındık fiyatı ise her sene bu maliyetler göz önünde bulundurulmadan belirleniyor. İşte İktidarın her yıl uyguladığı tarım politikasının sonucunu bir kez daha gördük. Tarım ve gıda şirketlerinin lehine olan maliyeti bile karşılamayan 82.5 TL fiyat açıklandı. Yine bizler iyi biliyoruz ki, piyasada açıklanan fiyatla fındık alınmayacak. Piyasada tekellerin, tüccarların vereceği fiyat 70 TL dolayında olacak. Her yıl yaşadıklarımız nasıl bir politika uygulanacağını bize öğretti” dedi.
“YABANCI FINDIK TEKELLERİ ZENGİNLEŞTİ; ÜRETİCİLER YOKSULLAŞTI”
Karaahmetoğlu Fiskobirlik’e devlet desteğinin kaldırıldığını belirterek, “2000 yılında çıkarılan kooperatiflere devlet desteğini ortadan kaldıran 4572 sayılı birlikler yasası çıkarıldıktan sonra AKP’nin 2002 yılında iktidara gelmesiyle Fiskobirlik batırılarak yalnızlaştırılmış ve serbest piyasanın insafına bırakılmıştır. FERRERO başta olmak üzere yerli ve yabancı fındık tekelleri, ihracatçılar ve onların işbirlikçileri zenginleşmiş, fındık üreticileri yoksullaştırılmıştır” dedi.

EN AZ 120 TL İSTİYORUZ”
Açıklanan 82.5 TL’nin yetersiz olduğunu vurgulayan Karaahmetoğlu, “Açıklanan fındık taban fiyatını kabul etmiyoruz. Hakkımız olan fındık taban fiyatının en az 120 TL olmasını, sesimizin duyulmasını istiyor ve bunu kamuoyuyla paylaşmayı uygun buluyoruz. Buradan sesimizi yükseltiyoruz. Köy köy seslerimizi yükseltelim ki, hakkımızı isteyelim. Biliyoruz ki, biz istemeden vermeyecekler” dedi.
 
Karaahmetoğlu üreticileri birlikte mücadeleye çağırarak şu talepleri sıraladı:
 
2000 yılında kooperatifleri yok eden 4572 sayılı birlikler yasası değiştirilmeli,
Fındık fiyatının belirlenmesinde üreticiler taraf olmalı,
Fındık fiyatı maliyet hesaplanarak belirlenmeli,
Tarım desteği artırılmalı, destek tarım şirketlerine değil, üretici köylüye verilmeli,
Devlet kooperatifleşmeyi teşvik etmeli,
Fiskobirlik yeniden yapılandırılmalı, üreticinin söz ve karar sahibi olacağı bir şekilde demokratikleştirilmelidir, devlet tarafından finansman desteği sağlanmalı.
Fındık alımını kamu adına yapan TMO depolarını artırmalı ve özel sektörün fiyat dayatması önüne geçilmeli.
Alan bazlı destek artırılmalı.
Mevsimlik tarım işçilerine, başta barınma ve temel ihtiyaçlar ile ilgili olarak yerel yönetimler tarafından çalışmalar yapılmalı.”
Üretici köylülerin örgütlenmeleri önündeki engeller kaldırılmalı.”
“İKTİDAR, İHRACATÇILARIN, TEKELLERİN ÇIKARINA HAREKET ETMEYE DEVAM EDİYOR”
Eylemde konuştuğumuz Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra açıklanan 82.5 TL’nin maliyeti bile karşılamadığının altını çizerek şunları söyledi; “Taban fiyat an az 120 TL olmalı. Sendika olarak öncelikle üretici köylülerinin emeği ve ürünü için örgütlü mücadele vermesini önemsiyoruz. Tarım ve gıda şirketlerinin örgütlü, üreticiler de örgütlü olmalı. Fındık fiyatının açıklanmasını bekleyen değil, belirleyen olmak zorundayız. Fındık fiyatı için önce maliyet hesabı yapılması gerekir. Fiyat açıklanması da yetmez tarım politikasının üretici lehine değiştirilmesi gerekir. TMO'nun fındık alması formaliteden başka bir anlam taşımıyor. Piyasada 70 TL' fazla alım yapmayacaklar. İktidar, ihracatçıların, tekellerin çıkarına hareket etmeye devam ediyor.”

"TEPKİLER BÜYÜMELİ Kİ, ÜRÜNÜNÜZÜN DEĞERİNİ ALABİLELİM"
Emek Partisi Gölköy İlçe Başkanı Mehmet Uğur Yalçın ise zamların yoksulluğu artırdığını, vergilerin üreticilerin belini büktüğünü ifade ederek; “Yetmedi yeşil altınımız olan fındığa değeri verilmedi. Açıklanan fiyat masraflarımızı karşılamıyor. Piyasada 70 TL altından alım planlanıyor. İktidarın tarım ve gıda şirketlerinin temsilcisi olduğu bir kez daha belli oldu. Tepkiler büyümeli ki, ürününüzün değerini alabilelim” diye konuştu.
 
Hamiyet Kavak ise taban fiyatının üreticinin emeğini bile karşılamadığının altını çizerek; “Kendi cebimizden harcıyoruz. Bu fiyat sadakadır. Sadakayı kabul etmiyoruz” diye tepki gösterdi.
 
Adem Ataş ise; “Taban fiyat maliyeti de karşılamıyor. Üreticiler haklarına sahip çıkmalı” dedi. (Ordu/EVRENSEL)
 

Bu haber 2862 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • İmdat yıldırım
    1 yıl önce
    Köylü milletin efendisidir inşallah emekleriniz boşa çıkmaz