* NAİM GÜNEY
Ordu’nun iki dönem Belediye Reisliğini yapan merhum Veysel Akgün altı sene aralıksız Adalet Partisi Ordu Merkez İlçe Başkanlığı da yapmıştır. 1960 yılındaki 27 Mayıs darbesinden sonra 1968 yılında ikinci yerel seçimlerinde Adalet Partinin adayı Veysel Akgün Ordu Belediye başkanı seçilmiştir. Atatürk anıtı Ordululardan toplanan yardımların sayesinde 1969 yılında Belediye Başkanı Veysel Akgün’ün imar planıyla tahsis ettiği Turist Otel’in karşısındaki alana kurulmuştu.
Ordu’nun iki dönem Belediye Reisliğini yapan merhum Veysel Akgün altı sene aralıksız Adalet Partisi Ordu Merkez İlçe Başkanlığı da yapmıştır. 1960 yılındaki 27 Mayıs darbesinden sonra 1968 yılında ikinci yerel seçimlerinde Adalet Partinin adayı Veysel Akgün Ordu Belediye başkanı seçilmiştir. Atatürk anıtı Ordululardan toplanan yardımların sayesinde 1969 yılında Belediye Başkanı Veysel Akgün’ün imar planıyla tahsis ettiği Turist Otel’in karşısındaki alana kurulmuştu.
1973 yılında yapılan Ordu Belediye başkanlığı seçimini de kazanan Veysel Akgün 1976 yılında ABD’den 8 milyon liraya yeni asfalt makineleri getirmiş, 1977 yılı Nisan ayında kent içindeki caddelerin asfaltlanmasına başlatmıştı. 1977 yılında Ordu’nun ihtiyacı olan içme suyu için Melet’te yeni keson kuyular açma çalışmaları başlatan Belediye Başkanı Veysel Akgün, Boztepe’den aşağı gelen Hamam, Zaferi milli gibi birçok derenin ıslahını sağlamıştır. Kirazlimanında bulunan Yeşilyurt mektebi ve Mezbahayı iptal ederek yerine turistik bir otel kararı veren Başkan Veysel Akgün,1973 yılında İller Bankası kredisiyle dokuz katlı “Deniz Oteli” adında bir otelin temelini atmıştı.. Otel Belediye Başkanı Kazım Türkmen zamanında, 6 katlı ve üç yıldızlı olarak 1990 yılında "Belde Otel" adıyla hizmete açılmıştı.
Veysel Akgün, şehrin ihtiyacı olan Yeni mahalledeki Otogar alanı istimlâk edilmiştir. 1977 yılında inşaatına başlatmıştır. Ordu sahilinde bulunan tarihi yolcu iskelesinden Bülbül deresine kadar olan kumluk alana taş toprak hafriyatlarla dolgular yaptırarak geniş bir saha kazanılmış, bu arazi üzerinde tek katlı turistik bir gazino (Ayışığı) inşa edilmiştir. Düz mahalledeki Belediyeye ait eski un kapanı arsası üzerinde beş altı katlı bir işhanı yaptırıp kiraya verilmiştir.
Kent içinde iskan alanlarında bulunan tüpgaz depolamaları yasaklanmış, tüpgazcılara ait depolar şehir dışına çıkartılmıştır. Belediye otobüsleri alınarak toplu taşıma hizmetine başlanmıştır. Ordu şehrinin uzun yıllar Belediye başkanlığı yapan Felekzade Süleyman Felek’in büstünün 9 Mart 1970 günü törenle açılmıştı. Ordu Belediyesi olarak ihtiyacı olan vatandaşlar için 70 adet sosyal konut yaptırmıştır. Ordu Belediye Reisi Veysel Akgün döneminde kentte bunun gibi birçok hizmetin ifa edildiği görülmektedir.
Ama Veysel Akgün’ün unutulmayacak en önemli icraatı Ordu iline ulusal sistemden enerji sağlamak için Ankara’da verdiği amansız mücadeledir. Çünkü Ordu’nun 1970’lere kadar elektrik ihtiyacı kentteki dizel jeneratörlerle karşılanıyordu. Elektrik jeneratörlerinin sık sık arıza yapması nedeniyle şehir uzun müddet elektriksiz kalıyordu. 1969 yılında Ordu Belediye reisi Veysel Akgün harekete geçip Samsun’dan 900 beygir gücünde yeni bir jeneratör satın alıp Ordu’ya getirmişti.
1970 yılı Eylül ayında ise şehirdeki elektrik motorları tekrar arızalanınca her yer bir hafta elektriksiz kalmıştı. Kente yeni bir elektrik santrali kazandırılabilmesi için halktan yardımlar toplanmıştı. Elektrik santralında mazotun azalması şehrin elektriksiz kalması tehlikelisini doğurunca Ulusoy otobüs firması belediyeye ödünç mazot bile vermişti.
1970’li yıllardan itibaren ülkede mobil jeneratörlerle elektrik üretme devri yavaş yavaş kapanıyordu. 1970’lerde nehirlerin üzerine kurulan barajlardan üretilen enerji, yüksek gerilim hatlarıyla şehirlerde kurulan ana trafolara taşınıyor ve oradan da şebekeler vasıtasıyla şehre dağıtılıp, halkın günlük ihtiyacında kullanılmaya başlanıyordu.
Ordu Belediye Başkanı Veysel Akgün yeni ulusal elektrik şebekesinin Ordu’ya da kurulması için Ankara’ya çok sefer etmiş, her türlü girişimlerde bulunmuş, kentin ihtiyacı olan sağlıklı enerjiyi sağlamak için çok mücadele vermiştir. Nihayet uzun uğraşlar meyvesini vermiş, 1971 yılında Ordu Civil deresi kenarına yeni elektrik trafosu kurma çalışmaları tamamlanmıştır. 1971 yılı nisan ayı sonunda Almus’tan gelen 2500 KW’lık yüksek elektrik enerjisi 38 adet trafo ile kent şebekesine aktarılarak abonelere kadar verilmiştir...
1968’den 1978’e kadar aralık vermeden 10 sene boyunca Ordu Belediye Başkanlığı yapan Veysel Akgün döneminde Ordu’nun sosyal ve kültürel faaliyetleri de dikkat çekici biçimde zirve yapmıştır. 60-70’li yıllar Ordu’da tiyatrodan sinemaya, konserlerden balolara, defilelerden şenliklere kadar aktiviteler onun belediye başkanlığı döneminde yapılmıştır.
Ordu Belediye Başkanı Veysel Akgün döneminde tiyatro faaliyetlerine de anlayış göstermiş ve destek vermiştir. Ordu Belediye Meclisinde tiyatronun para ve yer gibi taleplerinin karşısında bulunan aleyhtar üyeleri yatıştırmış, onları tiyatronun safına çekemediyse de bile karşısında durmalarını engellemiştir.
Tiyatroya gönül vermiş bir Belediye Başkanı olarak kabul edilen Veysel Akgün, sanatçılara her zaman sohbet toplantısı düzenler, onlar için ziyafetler düzenlerdi. Başkan Veysel Akgün bütçesi müsait olsa, Düz mahalledeki tarihi kilise binasını Tiyatro binası yaptırtacak kadar hızlıydı. Ama ne var ki, Belediyenin Tiyatro binası için verebileceği 200-300 bin lirası yoktu. Onun için Başkan Tiyatro Sanatçılarına verdiği sözü yerine getiremediği için son derece üzgündü. Ama kamuoyu Belediye Başkanı Veysel Akgün’ün tiyatro için elinden gelen her şeyi yapmakta samimi olduğunu biliyordu.
1972 yılında Ordu Belediye Başkanı Veysel Akgün zamanında Akyazı Mahallesi Plaj mevkiinde kumsal sahilde bulunan Moteller için soyunma kabinleri ile lokantası bulunan güzel bir plaj kurulup, halkın istifadesine tesis edilmişti. Kadınların ve erkeklerin gençlerin ayırım yapmadan denize girdikleri bu plaj tesislerden bütün Ordu halkı senelerce yaz boyunca birlikte istifade etmekteydiler. Ordu Belediyesinin açtığı Halk Plajında bulunan motel evler belli aralıklarla ailelere kiraya verilirdi. Bu minik motellerde kalan aileler yaz boyunca denizden istifade ederlerdi. O yıllarda Ordu’da eğlence dünyasında müzik yapan Frekanslar adlı orkestranın en mühim elemanlarından olan Gazeteci Atilla Şimşek o günleri şu şekilde anlatıyordu:.
“… Frekanslar Orkestramız ile verdiğimiz konserlerde, müziğimizle insanları coşturduk. Gurup üyelerimiz Tuncer Engin-Atilla Şimşek-Şevki Ustaoğlu-Sedat Erdoğan-Doğan Akdeniz- Tuncay Yılmaz ve Suavi Usluca sahne direktörümüz Nizam Çelebi’den oluşuyordu. 1972 Yılının Mart ayında zamanın Belediye Başkanı Veysel Akgün bizi makamına davet etti. Dedi ki;" Çocuklar plaj çok sönük ve geceleri de çok sessiz. Yazlar daha hareketli olmalı bölgede biz eğlence sektöründe bir ilk olalım istiyorum. Plajın motel kısmını Belediye olarak biz işletelim Restoran bölümünü de sizden tek kuruş almayalım siz işletin. Teklife kabul ettik. Tüm malzemeyi plaja taşıdık. Ordu esnaflarından her türlü malzemeyi sonsuz kredi ile temin ettik. 1972 ve 1973 yılları gündüzleri Nizam Çelebi'nin yüksek volümlü müziği ile deniz zevki çıkarılırken akşamları ilk disko eğlencesi de devrede idi. Frekanslar Çarşamba ve Cumartesi akşamları canlı müziği sabahın 04'üne kadar devam ettiriyordu. ”
Frekanslar orkestrası, gerçekten o yıllarda plajda aile geceleri yapar, dans eden insanları gecenin geç saatlerine kadar eğlendirirdi. Bu müzikli aile yaz gecelerine çoğu zaman Ordu Valisi Ali Rıza Aydos, Ordu Belediye Başkanı Veysel Akgün, şehrin ileri gelen aileleri eşleri ile katılırlardı. 1972 yılında Belediye Halk plajında Bay Bayan insanlar yazları denizin ve güneşin zevkini, birlikte eğlenmenin denizden istifade etmenin mutluluğunu yaşarlardı. Ordu Belediye halk plajında rahatsızlık veren hiçbir kırıcı olay olmamış insanlar birbirlerine daima saygılı olmuşlardı.Her türlü sosyal faaliyetlere ailesiyle birlikte katılan yardımseverliği ile tanınan renkli ve hareketli bir kişi olan Veysel Akgün seçimler yaklaştıkça faaliyetlerini hızlandırmıştır.
11 Aralık 1977 de yapılan yerel seçimlerde Adalet Partisinin tekrar adayı olan Veysel Akgün kaybetmişti. Belediye Başkanı Veysel Akgün görevi onun yerine seçilen CHP adayı Kazım Türkmen’e devretmişti…Daha sonra Madencilik sektörüne giren Veysel Akgün uzun yıllar bu sektöre de hizmet verip yurt dışına ihracatlar yapmıştır.14 Ağustos 2009 yılında geçirdiği rahatsızlık neticesinde hayata gözlerini yummuştur. Mekanı cennet olsun…
GUZELORDU YEREL TARİH ARAŞTIRMALARI
YORUMLAR