Etrafında ise fotoğrafta görüldüğü gibi Çakıl taşları vardı sanki ağacın altında küçük bir depo oluşturuyor.
Az önce farklı bir Facebook sayfasında bu fotoğrafı görünce bu bilgiyi sizin de görmenizde fayda olacağını düşündük.
Avustralyada Peyzaj ve meyve bahçelerinde bu uygulamayı neden yaptıklarını sorduğumuzda aşağıda yazdığım bilgileri öğrendik.
Bu uygulamada şu amaçlar gözetiliyor su israfını önlemek suyun bitkinin köklerine kadar inmesini sağlamak ağaçların yüzeye değil derine kök yapmasını teşvik etmek özellikle meyve ağaçlarında yüzeyden sulama kaynaklı yabancı otların çıkışını engellemek.
Ayrıca özellikle meyve bahçelerinde bitkilerin erken uyanmasını önlemek bahar yaklaşırken bitkiler bu şekilde sulanır ise köklerideki soğuklama sebebiyle bitkiler kışın hala devam ettiğini düşünecek ve çiçek açmayacaklar.
Çiçek açma dönemleri bir miktar gecikecek bu sebeple don olayına yakalanmamış olacaklar.
 Ve yine bitkiler bu şekilde sulandıklarında suyun güneş ışınları ile kaybolması engellenecek toprak uzun süre rutubetli olarak kalabilecek.
Ve yine ağaçlara uygulanmak istenilen sıvı gübreler bitkilere köklerden verilmiş olacak.
Ağaçların köklerine çukurlar oluşturularak verilen sular yabancı otların hızlı bir şekilde çoğalmasına ve esas olan ağacın ya da bitkinin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yabancı otların tüketmesine sebebiyet veriyor ayrıca yaz mevsiminde güneşin etkisiyle toprak hızlı bir şekilde rutubet kaybediyor.
Bu uygulamayı paylaşıyorum çünkü özellikle şehirlerde ağaçlar betonların içerisine haps edilmiş durumda ağaçların ihtiyacı olan sular maalesef onlara hiçbir şekilde verilemiyor en azından bu uygulamayı birisi görür uygular ben de rahat ederim kaldırımlarda 1 metre karelik beton çukurlar içerisinde yaşamını devam ettiren ağaçlar için güzel bir uygulama olabilir.
Sürekli olarak ağaçlar yüzeyden sulanmaktan kurtulabilir.
Bu uygulamalar her toprak yapısında her bölgede işe yaramayabilir.
Sevgili Güler Uca Güllüoğlu na teşekkürlerimle paylaşmak istedim
YORUMLAR