Yazın yumurta kalitesini korumak

22 Temmuz 2015 - 08:30

Stres, canlı organizmada birçok sistemi etkileyerek bağışıklık sisteminin baskılanmasına ve üretimde, canlı ağırlık kazancında, yem tüketiminde azalma gibi olumsuz etkilere yol açmaktadır.

 

Kanatlı hayvanların üretim performanslarına etki eden en önemli iklimsel çevre faktörlerinden birisi de sıcaklıktır. Sıcaklık stresi terimi, genellikle hızlı soluma gibi farklı veya anormal fizyolojik cevapların alındığı, hayvanın sıcak çevreye karşı gösterdiği reaksiyon olarak tanımlanmaktadır.

Yüksek çevre sıcaklığı yumurta tavukçuluğunu olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biridir. Çevre sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında yumurta verimindeki azalmayla birlikte yumurta kabuk kalitesi de düşmektedir.

Çevre sıcaklığının 26.7°C’yi geçmesi yumurta ağırlığında azalmaya ve kabuk kalınlığında incelmeye sebep olmaktadır. Sıcaklık stresine maruz kalan tavuklarda yem tüketimi düşmekte ve bunun bir sonucu olarak tavuklar optimum performansı sağlayacak kadar besin maddesi tüketemediğinden yumurta verimi ve yumurta kabuk kalitesi düşmektedir.

Sıcaklık stresinin sebep olduğu verime ilişkin ekonomik kayıpları, fizyolojik ve metabolik değişimler nedeniyle tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmadığına göre, kümeslerde yapısal ve kümes içi yetiştirme teknikleri ve/veya besleme konusunda alınacak önlemler ile bu ekonomik kayıpları en aza indirmek mümkün olabilecektir.