Yaz Geldi KENE Uyarısı Başladı
Ordu Halk Sağlığı Müdürlüğü fındık sezonunun yaklaşmasıyla birlikte dünyanın korkulu rüyası haline gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı hakkında vatandaşları bilgilendirdi.
Ordu Halk Sağlığı Müdürlüğü fındık sezonunun yaklaşmasıyla birlikte dünyanın korkulu rüyası haline gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı hakkında vatandaşları bilgilendirdi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi, “KKKA virüsünün neden olduğu, zaman zaman ölüme de neden olabilen bir hastalıktır.
Hastalık kenelerin ısırmasıyla, vücudunda KKKA virüsü bulunan hayvanların yada KKKA hastası insanların kam, vücut sıvıları ve dokularıyla temasla bulaşır.
Hastalığın kuluçka süresi ortalama 3-5 gündür, 13 güne kadar çıkabilir. Hastalık ateş, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, vücut ağrısı gibi belirtilerle başlar, kusma, ishal, vücutta kanamalar görülebilir.
Hastalığın tedavisi için, hasta kişilerin en kısa zamanda sağlık kuruluşlarına başvurması önemlidir. Kesin tedavisi ve aşısı olmayan hastalıktan korunmak için aşağıdaki önlemlere uyulmalıdır.
Kenelerin bulunabileceği çalılık, orman, orman kenarı tarım arazisi, mera, bağ-bahçe, tarla, hayvan barınağı gibi yerlere girerken önlemler alın (çizme giyebilir yada pantolon paçalarım çorap içine koyabilirsiniz, kollarınız dahil vücudunuzu kapatan açık renkli giysiler giyinmelisiniz).
Eve dönüldüğünde vücudunuzu ve elbiselerinizi mutlaka kene yönünden kontrol edin, vücudun özellikle diz arkası, koltuk altlan, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil tamamım kontrol edin.
Vücudunuza tutunan keneyi çıplak elle dokunmadan, eldiven, bez yada poşet ile çıkarın, çıkaramıyorsamz en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Hayvanlarda gördü-ğünüz keneleri kesinlikle çıplak elle çıkarmayın ve patlatmayın.
Keneyi kesinlikle, yakarak, sigara basarak veya üzerine gaz yağı, kolonya gibi maddeler dökerek çıkarmaya çalışmayın, böyle yapıldığında, kene kasılmakta ve vücudundaki mikrobu size vermektedir.
Kene ile temastan sonra 10 gün içinde ateş, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, vücut ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetler söz konusu olursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.”