UZM.DR.ALİ ÇOŞKUN'DAN MEVSİMSEL UYARILAR
Bağışıklık ( immün ) sistemi vücuda tüm organlara yayılmış olan hücrelerden ve ek olarak dalak, karaciğer, timus, lenf bezi gibi organlardan ve kemik iliğinden oluşur.
Aslında kan’ın oluşmaya başlaması ile birlikte bağışıklık sistemimiz de oluşmaya başlamaktadır.
Bağışıklık sistemi vücudun tüm hücrelerine , köşelerine , her tarafına yayılmıştır ve birçok hücre, organ, protein ve doku türünü içerir. Böylece dokumuzu yabancı dokudan ayırabilir. Ölü ve hatalı hücreler de bağışıklık sistemi tarafından tanınır ve temizlenirler.
Bir mikrobun ; bu bakteri olabilir , virüs olabilir, mantar olabilir ; kişiyi hasta edebilmesi için en azından 3 şart yerine gelmelidir. İlk olarak mikropla ilgili özelliklerden mikrobun sayısı ne kadar çok ise enfeksiyon yapabilme olasılığı da o kadar fazla okur.
İkincisi yine mikroba ait özelliklerden ; mikrobun hasta edebilme gücü - kuvveti ( virulans ) ne kadar yüksek ise , enfeksiyon yapabilme gücü o kadar fazladır. Bu ikisi için en iyi koruma kalkanı bariyerlerdir ve bu bariyerlere de en iyi örnek maskelerdir.
Üçüncü faktör de insana ait özelliktir : İnsanın bu mikroba karşı direnci yani bağışıklık sisteminin gücüdür, zayıflığıdır ve kuvvetidir. Bağışıklık sistemi zayıfladıkça mikrobun insan üzerindeki zaferi kesinleşir. Bağışıklık sistemini destekleyen en önemli 3 etken : Egzersiz, kaliteli uyku ve Akdeniz tipi beslenmedir.
Grip mevsiminde en önemli tavsiyeler :
Son haftalarda ise İlimiz ve 19 ilçemizin acillerinde sık görülen grip - üsye - covid benzeri klinik tablolar , her sene bu mevsimde ve aylarda olması gerektiği gibi seyrediyor, endişe edilecek bir durum yoktur.
En önemli tedbir kişisel alacağınız tedbirlerdir, bunların başında da kalabalık ortamlara girerken ve orada bulunurken maske takmanızdır.
Raif Çevirme
Türkiye Manşet Gazetesi