TÜRKİYE'NİN BİRBİRİNDEN ŞİFALI ÇORBALARI
Kimi soğuk havalarda içimizi ısıtıyor, kimi antibiyotik niyetine içiliyor. Sofraların baş tacı çorbalar, Anadolu lezzetlerine asırlardır renk katıyor.
1. Avşor çorbası:
Bitlis`te özel tandırlarda pişirilen avşor çorbası, sabahın erken saatlerinde tüketildiği için "uyku bölen" lezzet olarak biliniyor. Keçi etinden yapılan meşhur büryan kebabının yağı, suyu ve etiyle avşor çorbası yapılıyor.
2. Tatlı çorbası:
Tatlı olması ve soğuk servis edilmesiyle diğer çorbalardan ayrılan çorba, Bayburt`ta asırlardır bayram ve düğünlerde ikram ediliyor. Kuşburnu suyuna, incir, kayısı, fındık ve erik parçaları, ardından da nişasta, şeker ve karanfil konularak kaynatılıyor.
3. Mercimek çorbası:
Sofraların en çok tüketilen çorbasından biri. Almanya`da dünyanın en lezzetli 7 çorbası anketinde, ilk sırada mercimek çorbası yer alıyor.
4. Beyran çorbası
Eskilerin "İçen hasta olmaz" dediği beyran, Gaziantep mutfağının tescilli lezzetlerinden. Kuzu etinden yapılan çorbayı üzerine dökülen baharatlar ve terayağı tamamlıyor.
5. Ezogelin çorbası:
Türkülere konu olan Ezo Gelin`in yokluk ve kıtlık zamanında yaptığı çorba, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret alarak Gaziantep adına tescillendi.
6. Oğmaç çorbası:
Kastamonu yöresine özgü bilinen çorba, Yunanistan ve Bulgaristan`da da tüketiliyor. Bazı yörelerde umaç, ovmaç adıyla bilinen bu çorba, kimi zaman yufka kimi zamansa nohut konularak servis ediliyor.
7. Sakala çarpan çorbası:
Çorba, Afyonkarahisar ve Amasya başta olmak üzere Anadolu`nun pek çok yöresinde sofraları süslüyor.
Dul avrat çorbası, kesme çorbası, bacaklı çorba gibi adlarla da biliniyor.
8. Öz çorba:
Sadece Gaziantep yöresine ait bir çorba. UNESCO tarafından "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep`e özgü lezzetlerden öz çorbaya da coğrafi işaret tescili alındı. Lezzetini buğdayın özünden alan çorbanın üzerini antep fıstıkları süslüyor.
9. Öz çorba:
Sadece Gaziantep yöresine ait bir çorba. UNESCO tarafından "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep`e özgü lezzetlerden öz çorbaya da coğrafi işaret tescili alındı. Lezzetini buğdayın özünden alan çorbanın üzerini antep fıstıkları süslüyor.
10. Ayran aşı çorbası:
Erzurum, Van ve Sivas yörelerine özgü bilinen çorba, hem sıcak hem de soğuk tüketilebiliyor. Nohut, buğday ve yoğurt üçlüsünden oluşan çorba, yaz aylarında tercih ediliyor.
11. Bamya çorbası:
Bu çorba, genellikle yemeğin başında değil ortasında ikram ediliyor. Konya`nın yöresel lezzetlerinden bamya çorbasına da coğrafi işaret tescil belgesi verildi.
12. İşkembe çorbası
Sakatat severlerin bir numaralı çorbası, grip ve nezle gibi hastalıklara da şifa olarak biliniyor. İşkembe çorbası, komşu ülkelerin de vazgeçilmez lezzetleri arasında.
13. Tarhana çorbası:
Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya gibi geniş bir coğrafyada çeşitli yapım şekilleriyle görülen çorba, soğuk havaların olmazsa olmazı. Çorba, birçok ilde tescillendi.
14. Arabaşı çorbası:
Yeme şekliyle diğer çorbalardan ayrılan geleneksel lezzet, Yozgat Belediyesi tarafından Türk Standartları Enstitüsüne tescil ettirildi. Çorba, Eskişehir, Karaman, Konya, Kayseri, Kırşehir, Afyon, Nevşehir gibi illerin mutfak kültüründe bulunuyor.
15. Kelle paça çorbası:
Rumeli ve Kahramanmaraş mutfağının vazgeçilmezlerinden olan sakatat çorba, antibiyotik özelliğiyle dikkat çekiyor.
16. Tırşik çorbası
Toros Dağları`nın eteklerinde yetişen ve binbir zahmetle toplanan yılan otundan yapılan tırşik çorbası, Doğu Akdeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
17. Sıkıcık çorbası:
Kütahya yöresine ait çorba, bulgur ve topalak çorbası olarak da biliniyor.
18. Ecevit çorbası:
Kastamonu`nun yüzyıllardır unutulmayan çorbası, köy yumurtası, pirinç ve yoğurtla yapılıyor.
19. Buğday çorbası:
Sindirim sistemine yararlı olan çorba, İç Anadolu Bölgesi`nde özellikle yaz aylarında tüketiliyor.
20. Sorpa çorbası:
Eskişehir mutfağının geleneksel yemeklerinden biri. Kuzu eti ile hazırlanan bu nefis çorba taze soğan ve yoğurtlu sosla da buluşunca lezzetine lezzet katıyor.
Listede yer almayan başka çorba çeşidi varsa(ki olduğunu düşünüyoruz); adı ile yöresi belirtilerek yazılırsa memnun oluruz.
(Fotoğraflar listedeki sıraya göredir.)
NOT: Bu bilgiler, TRT Haberden alınarak sade hâle getirilmiş ve sıralanmıştır.
Afiyet olsun...