TÖZOK Başkanı Dal: KDV veliye iade edilmek zorunda, 'ödemem' denilemez

02 Eylül 2020 - 15:22

TÖZOK Başkanı Dal: KDV veliye iade edilmek zorunda, 'ödemem' denilemez. Yükseköğretim kurumları ile özel okullarda öğrenim ücretlerine uygulanan yüzde 8 KDV oranı Cumhurbaşkanlığı kararı ile yüzde 1 olarak belirlendi. Bu durumda eğitim kurumları eylül ayından itibaren velilere yüzde 7 KDV oranını ödemek zorunda.

 

Özel okullar ile veliler arasında uzaktan eğitimde indirim tartışmaları sürerken, öğrenim ücretlerinden alınan KDV ile ilgili düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. 30 Ağustos 2020 sayılı Resmi Gazete’de KDV oranlarının düşürülmesiyle ilgili karar yayımlandı. Buna göre indirim oranı 1 Eylül 2020 ile 20 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilen eğitim ve öğretim hizmetlerini kapsıyor.

Bu düzenlemeye göre üniversiteler ile özel öğretim kursları, sürücü kursları gibi özel öğretim kurumları arasında yer alan özel okullarda da KDV oranı yüzde 1 oldu. Bu kararla birlikte özel eğitim kurumları da peşin aldılarsa yüzde 7 KDV oranını velilerine iade etmek zorunda.

TÖZOK BAŞKANI DAL: KDV VELİYE İADE EDİLMEK ZORUNDA, ‘ÖDEMEM’ DENİLEMEZ

Biz de Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Dal’a uygulamanın nasıl olacağını sorduk. Dal’ın yanıtı şöyle:

“Beklediğimiz bir karardı. Bu kararla devlet, alacağından indirim yapıyor. KDV’yi yüzde 8 yerine yüzde 1 alıyor. Kimse bunu ‘ben iade etmeyeceğim’ diyemez. Peşin ödeyenlere iade edilecek ya da veli okuldan kitap, kıyafet alacaksa buna mahsuplaşacak. 2020-2021 öğretim yılı için alınan ücretler şu anda alacak olarak okulların muhabesinde, henüz faturalandırılmadı. Eğitim-öğretim eylül ayında başladığı için kasada duruyor. Bunların faturalandırılmalarında KDV yüzde 1 kesilecek, yüzde 7 KDV alınmayacak. Diyelim bir okulun ücreti 20 bin TL. Veli peşin ödediyse 1400 TL alacağı var. Bu veliye nakit olarak geri verilecek. Eğer taksitli ödeme yaptı ve taksitler sürüyorsa o zaman da taksitlerden düşülecek. Okulların ben bunu ödemiyorum diye bir gerekçesi olamaz. Bu devletin alacağıydı ve devlet ‘Ben bunda indirim yaptı’ diyor. Okul kıyafeti, kitap gibi alacaklarına da mahsuplaştırabilirler ama ödememezlik yapamazlar. KDV, indirimi yüzde 100 velinin hakkı.”

Dal, vergi iadesinin sadece özel okulları değil, üniversiteleri, yüksekokulları, özel öğretim kursları, sürücü kursları gibi tüm özel öğretim kurslarını kapsadığını, bu kurumların da iade yapmak zorunda olduklarını söyledi.

SERVİS VE YEMEK ÜCRETLERİ NEDEN ÖDENMİYOR?

Dal, bazı okulların geçen dönemin servis ve yemek ücretlerini ödememekte direnmelerinin hatırlatılmaları üzerine şöyle dedi:

“Dernek olarak yaptırımız yok ama geri ödemeleri gerektiğini söylüyoruz. Ne yazık ki bu okulların sayısı birkaç tane. 500 öğrencili okullar bile iade etti. Bu okullar velilerini zor duruma sokuyor ve bu yaklaşımlarıyla tüm özel okullar bu şekilde davranıyor algısına neden oluyorlar”

DEĞİŞİKLİK NASIL YER ALDI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını taşıyan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile geçici bir madde eklendi.

Bu madde şöyle: Üniversite ve yüksekokullar ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında 1 Eylül 2020 ile 20 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilen eğitim ve öğretim hizmetleri için bu kararın 1’nci maddesinin 1’nci fıkrasının (b) bendinde belirtilen vergi oranı uygulanır.”

İşte bu karar ile birlikte yükseköğretim kurumları ile özel okullarda uygulanan KDV oranı da yüzde 8’den 1’e düşmüş oldu.

http://www.pervinkaplan.com/