TOBB Yeni Fındık Kanunu İstiyor

04 Şubat 2015 - 13:19

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ordu Ticaret Borsası'nın aylardır gündemde tuttuğu 'Fındık Kanunu' çıkarılması görüşünü benimsedi.

Buna göre TOBB, ‘Fındıkta sorunlara çözüm önerisi’ başlığı altında Ordu Ticaret Borsası’nın görüşüne resmiyet kazandırarak devletin tüm protokol birimlerine gönderdi.


TOBB’un 7 Ağustos 2014 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen VII. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Ordu Ticaret Borsası yayınladığı tebliğ ile fındıktaki sorunları dile getirerek, bu sorunların çözümü için yeni bir fındık kanunu çıkarılması gerektiğini dillendirdi. Bu tebliğindeki görüşler şura kararlarına yazdırıldı.


TOBB, 30 Ocak 2015 tarih ve 1911 sayılı yazıyla, Ordu Ticaret Borsası’nın fındık sektöründeki sorunların çözümü için öne sürdüğü “Fındık Kanunu” görüşünü resmi görüş olarak belirledi. TOBB, resmi görüşünü içeren dosyayı ilgili bakanlıklar ile kurumlara iletti. İlgili Bakanlıklar fındık sektöründe yaşanan sorunların çözümüne yönelik çalışmalarda TOBB’un bu resmi görüşünü baz alacak.


“MEVCUT KANUNLAR YETERSİZ KALDI”


Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, fındıkta daha önce ‘2844 Sayılı Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi’, ‘2001/3267 Sayılı Fındık Alanlarının Tespitine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı’ ve ‘2009/15203 Sayılı Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik’ kararları alındığını ancak bu kararların bugünün şartlarında önemsiz kaldığına dikkat çekti.
Kahraman, bu karar ve yönetmeliklerin günümüze hitap etmekten uzak kaldığını da belirterek, “Bu karar ve yönetmelikler ‘Tarım İşletmeciliği’, ‘Sözleşmeli Tarım’ ‘Kooperatifleşme’, ‘Arazi Bölünmesinin Engellenmesi’, ‘Stok Kontrol Sistemi’ gibi güncel ve geleceğe ilişkin başlıkları ihtiva etmiyor. Bu sebeple geniş çevrelerin görüşlerinin de alınarak çağdaş, gerçek ve geçerli bir ‘Fındık Kanunu’na ihtiyaç olduğu noktasındaki görüşümüzde kararlı ve ısrarcıyız” dedi.


“BU BİR LOBİCİLİK ZAFERİDİR”


Kahraman ayrıca, bu konuda yaptıkları lobicilik faaliyetleri ve ortaya koydukları raporlarla konuya sürekli dikkat çekerek bir farkındalık oluşturma gayretinde olduklarını da vurgulayarak, “Fındık, üretim ve ticaretindeki üstünlüğümüzle, dünya ölçeğinde değerlendirilmesi gereken stratejik ve prestij bir üründür. Bir ürün olmanın da ötesinde iktisadi bir değer, sosyal bir olgudur.

Bu anlayış çerçevesinde fındıkla alakalı kafa yormaya, sorunları tespit edip ortaya koymaya ve çözüm önerilerimizle birlikte yetkili mercilerin eşiklerini aşındırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

İHA