Taşeron işçiler için kadro Değerlendirmesi tamamlandı

03 Nisan 2015 - 20:52

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Karayollarındaki taşeron işçilerin, kadroya alınmaları konusundaki değerlendirmeyi tamamladıklarını, ayrıntılı açıklamayı Başbakan Davutoğlu'nun yapacağını söyledi.

 

TBMM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'ndan 15 maddenin çıkarılacağını, 15 maddede de önergelerle değişiklik yapılacağını bildirdi.

Çelik, Genel Kurul'da tasarının tümü üzerinde yaptığı açıklamada, son derece önemli bir yasayı görüştüklerini kaydetti.

Alt ve üst komisyon çalışmalarının ardından dün ve bugün de komisyon üyeleriyle yapılabilecekler konusunda yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Çelik, "Tasarıdan 15 maddenin çıkarılması, 15 maddenin de yeni önergelerle daha da zenginleşmesi ve rayına oturması konusunda arkadaşlarımızın katkısı oldu" dedi.

Bakan Faruk Çelik, Karayollarındaki taşeron işçilerin, ihtiyaçlar doğrultusunda kadroya alınmaları konusunda bir değerlendirmeyi tamamladıklarını, ayrıntılı açıklamayı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yapacağını bildirdi.

Bakan Çelik, iş kazalarının sadece mevzuat boyutuyla çözülemeyeceğini belirterek, "Duyarlı bir işveren ile iyi yetişmiş işçi de önemli" dedi.

Bakan Çelik, "İş güvenliği uzmanını görevini yaptı diye bir işveren işinden alır ise asgari 20 aylık bir tazminat ödemekle karşı karşıya kalacak. Bu 'ücretini işverenden alıyor' denilen iş güvenliği uzmanının bir güvenceye kavuşması anlamında önemli bir düzenleme" şeklinde konuştu.

Seyyanen ücret artışları

Seyyanen ücret artışlarına ilişkin soru üzerine Çelik, emeklilere 2003 yılında 75 lira ile 100 lira arasında seyyanen zam yapıldığını belirterek, 2010 ve 2011 yıllarında ise 60 lira seyyanen zam yapıldığını kaydetti.

SSK aylığında 2003 yılında yüzde 30, Bağ-Kur esnaf aylığında yüzde 67, Bağ-Kur tarım aylığında yüzde 151'lik artışlar yapıldığını anımsatan Çelik, "Dolayısıyla, 2003 yılından bugüne bizim emeklileri enflasyona ezdirmemenin yanında, enflasyon üzerinde artış sağlamanın yanında, seyyanen yaptığımız artışlarla da alt gelir gruplarını yukarı taşıma ve buradaki gelir makasını daraltma konusunda çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdürüyoruz" dedi.

HDP Grubu adına söz alan Hakkari Milletvekili Adil Zozani, 2002 yılından bu yana meydana gelen iş kazalar sonucu yaşamını yitirenlerle ilgili rakamlara değinerek, geçen yıl bin 600 işçinin iş kazasında yaşamını yitirdiğini söyledi.

Bunlardan 301 işçinin Soma'daki faciada yaşamını yitirdiğini anımsatan Zozani, yeraltında çalışan emekçilere verilen sözlerin tutulmadığını kaydetti. 

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, bu tasarının sorunları çözmeyeceğini belirterek, "(Gelin ILO standartlarına uygun bir düzenleme yapalım) dedik ama anlatamadık. Ne zaman insanlar ölüyor, ne zaman iş cinayetleri oluyor hemen bir yasa gündeme geliyor. ' İş cinayetlerini önlemek, iş cinayetlerine son verilmek isteniyorsa iş  sağlığı güvenliği uzmanlarını bağımsız bir  yapıda oluşturalım' dedik. 'Özerk bir yapı olsun' dedik. Ne oldu? Komisyonda reddedildi." şeklinde  konuştu.

MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, bazı ekonomik verileri anımsatarak, hükümet politikalarını eleştirdi.

Şimşek, yine bu dönemde demokrasi ve hukuk devletinden hızla uzaklaşıldığını savundu.

Muhabir: Esin Işık, Alp Özden