'Sevgi Kuşun Kanadında' Kitabının Yazarı Zeynep Haşemi Belgeli İle Röportaj Yaptık

01 Ekim 2016 - 08:59

-          Zeynep Haşemi Belgeli kimdir? Hayalleri, hedefleri nelerdir? Bize kendinizi tanıtır mısınız?

+ Zeynep Haşemi Belgeli, Bingöl’ün şirin ilçesi Adaklı’da bir ilim, irfan yuvasında gözümü dünyaya açtım, ilim aşığı, insan merkezli düşünen biriyim ve de tam bir doğaseverim.

İki Üniversite (İlahiyat ve Halkla İlişkiler-Tanıtım) mezunu ve eğitimciyim. Bir süre çeşitli radyo programcılığı yaptım. Halen de aktif olarak birçok internet sitesinde köşe yazarlığı yapmaktayım.
Burada şuna değinmeden geçemeyeceğim: Yağmuru ve kır papatyasını çok severim. Bu da bana çocukluğumun armağanıdır.

Çocukların mutlu bir şekilde yaşayacağı bir dünyaya sahip olmak başlıca hayallerimdendir. Hayaller saymakla bitmez. Elbette ki huzur ve barış dolu bir yarın bırakılması…

Hedeflerim ise her zaman daha iyiye ulaşmak ve daha iyiyi başarmaktır.

-           Sizi yazmaya özendiren şeyler nelerdir? İlham kaynağınız nedir?


+ Girişte de belirttiğim üzere dünyaya gözlerimi bir ilim yuvasında açtım. Yani doğduğum ortam, ailem okuma ve yazma ile haşir-neşirdiler. Dolayısıyla beni yazmaya özendiren ve bana ilham kaynağı olan şey ilk etapta ailem olmuştur. Bu anlamda değerli babam örnek aldığım ve ilminden etkilendiğim ilk şahsiyettir. Kendisinin yanı sıra ağabeylerimden de bu konuda etkilenmişliğim vardır.

 

-          Bu kitabın basımında karşınıza çıkan zorluklar neler oldu? Bilirsiniz, şu; dizgi, yayın, dağıtım üçgeninden söz ediyorum. 

+Basım aşamasına gelene kadar da bazı zorluklarla karşılaştım ancak asıl zorluk bir yayınevi ile anlaşma safhasında oluyor. Şartlar, süreç vs. Bana göre en can sıkıcı ve insanı bunaltan durum, kitabın basımına kadar geçen uzun süre olmuştur.

 

-          Kitabınız çok etkili. Konularınızı nasıl seçiyorsunuz? Konu seçimi tesadüfi mi oluyor yoksa hayatta karşılaştığınız bazı olaylardan mı etkilenip yazıyorsunuz?

+Konularımı tesadüfi olarak değil, yaşanmış olaylardan seçiyorum. “Sevgi Kuşun Kanadında” isimli kitabımızda da aynı şekilde yaşanmış olaylar anlatılmıştır.

 

-          Çocuk kitabı çıkarma fikri ilk olarak ne zaman oluştu? Neden çocuk edebiyatını tercih ettiniz?

+Eğitimci ve aynı zamanda bir anne olarak bu fikrin özü aslında içimde hep mevcuttu. “Neden çocuk edebiyatı?” diyecek olursanız da, çocuklarımız geleceğimizdir. Çocuk eğitimi ise anne karnında başlar. 0-12 yaş arası, çocuk eğitiminde kilittaşıdır. Kişi, hayatının gidişatını etkileyecek kararları vermesini sağlayacak bilgi birikimini bu yaşlarda edinmeye başlar. Ve bilindiği üzere yoz kültür çocuklarımızı, gençlerimizi etkisi altına almaktadır. Çocuklarımız, kültürümüzden ve benliğimizden uzaklaşmaktadır. Bu nedenle çocuk edebiyatına yöneldim. Kendi özümüzden hikayelerle eğitimlerine katkıda bulunmak istedim.

-          “Sevgi Kuşun Kanadında” adlı bu kitabınızın içeriğinden biraz bahseder misiniz?


+Öncelikle kitabım 6 hikayeden oluşmaktadır. Bu hikayeler erdemler serisi niteliği taşımakta ve evrensel mesajlar içermektedir. Bizleri, kültürümüzü anlatan hikayelerdir. Anadolu-İslam kültürü ön plandadır. Örneğin, yalanın kişiyi zor duruma düşürdüğünü, verdiği sözü tutmanın önemli olduğunu bu hikayelerde görebilirsiniz.

-          Örnek aldığınız bir edebiyatçı var mıdır? Size kitap çıkarma konusunda destek veren kişiler oldu mu?


+Örnek aldığım belli bir isim yok diyebilirim. Çocuk edebiyatı alanında takdir ettiğim birçok yazar var elbette. Birebir örnek almaktan yana değilim çünkü her yazar kendi üslubunu konuşturur ve konuşturmalıdır da. Özgünlükten yanayım.
Bu kitabı çıkarmamda bana destek verenler oldu, evet. Bunlardan iki kişiyi zikretmeden geçemeyeceğim: Değerli yazar Eda Bildek hanımefendi (Kendisini ayrıca manevi kızkardeşim gibi görüyorum.) ve yine değerli bulduğum fikir insanı Recep Bayraktaroğlu beyefendi. Kendilerine bilhassa teşekkür ediyorum. İyi ki varlar.

-          Yazar olmak ve kitap çıkarmak isteyenler için tavsiyeleriniz nelerdir?


+Öncelikle okumak, okumak, okumak… Boş bir bardak taşamaz. Bardak dolmalı ki taşabilsin. Onun için önce bilgi haznemiz dolmalıdır ki taşarak yazıya dökülebilmeli. Gerisi kendiliğinden gelir zaten.

-          Gelecek ile ilgili kitap projelerinizden söz eder misiniz?


+Tabii ki, birçok kitap projesi düşüncem var. Bunlar arasında yakın zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğüm ise “Hadisler Işığında Çocuk Hikayeleri” projesidir.

 

-          Son olarak, aynı zamanda bir eğitimci gözüyle günümüzün çocuklarına ve gençliğe tavsiyeler verecek olsanız bunlar ne olurdu?

+Kitabımın son sayfasında yer alan faydalı, güzel mesajları burada da onlara tavsiye olarak sunmak istiyorum:
“Sevgi salıncağında barış uçurtmaları uçurmalıyız. Bir gün büyüsek bile içimizde çocukluğumuz hep kalmalı! Kimseyi incitmeden, kardeşçe yaşadığımız çocukluğumuz… Masallar, şarkılar mırıldanmalıyız. Çocukluk arkadaşlarımızın bizim en büyük hatıralarımız olduğunu unutmamalıyız.”