Samsun Karadeniz’in sebze fidesi merkezi oluyor

03 Mayıs 2014 - 16:58

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygulamış olduğu Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında Samsun’da, 6 bin 720 metre karelik alanda sebze fidesi üretim serası kurularak bölge çiftçisinin hizmetine sunuluyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygulamış olduğu Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında Samsun’da, 6 bin 720 metre karelik alanda sebze fidesi üretim serası kurularak bölge çiftçisinin hizmetine sunuluyor. İl genelinde 2 özel tesiste de fide üretimi yapıyor.

Bafra Dursunlar Tarım İşletmelerinin sahibi Mehmet Dursun, Karadeniz'in en büyük fide üretim tesisi hakkında bilgi verdi. Mehmet Dursun, tesiste çiftçilerin ihtiyacına göre yazlık ve kışlık sebze fidelerinin işin ehilleri tarafından hassasiyetle yetiştirildiğini söyledi.

Üretilen fidelerin çiftçilerin talepleri doğrultusunda istenilen tarihte ve istenilen adette yetiştirilip çiftçilere teslim edildiğini belirten Dursun, arazi hazırlıklarını tamamlayamayan veya iklimin müsait olmadığı durumlarda fideleri bekletme opsiyonlarının da olduğunu ifade etti. Dursun, fidelerin dikim yapılan bölgede yetiştirilmesinin fidelerin adaptasyonu ve büyümenin erken başlaması açısından avantajlı olduğunu kaydetti.

Fide tesisinin yıllık üretim kapasitesinin yazlık ve kışlık sebze fidesi olarak 50 milyon adet olduğunu vurgulayan Dursun, tesisin Bafra ve ülke tarımına katkı sağlamasını diledi.

Yörede fide üretimi yapan Orhan Balta da, üretim yaptığı toplam 22 bin metre karelik tesislerini modernleştirerek, 20-25 milyon sebze fidesini yöre koşullarına uygun, kaliteli şekilde üretmeyi planladığını söyledi.

Sektörde faaliyet gösteren Kadir Doğan da,  yaklaşık 15 bin metre karelik alanda, 15-20 milyon adet yazlık ve kışlık sebze fidesi üretimi yaptıklarını anlattı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven ise, Bakanlığın kırsal kalkınma yatırımlarına verdiği teşviklerle birlikte Samsun’ da fide sektörünün hızla geliştiği bilgisini verdi.

Bafra ilçesinin bu konuda öncülük yaptığını belirten Güven, Bakanlığın verdiği yüzde 50 teşvikten yararlanılarak Bafra’da 6 bin 720 metre karelik kapalı alanda, güneş enerji ısıtmalı fide üretim tesisinin faaliyete geçtiğini söyledi. Güven, “Müteşebbislerimizin kendi imkanları ile 4 bin 400 metre kare kapalı alan olmak üzere toplam 11 bin metre kare kapalı alan, 45 bin metre kare açık alanda 80-100 milyon yazlık ve kışlık sebze fidesi üretimi amaçlanmaktadır. Tesisler bölge şartlarına kolay adapte olan sağlıklı fide üretimi yapılması yanında ayrıca istihdama da katkıda bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Tarım TV