Prof.Dr Alaattin Yüksel Bey 'den Bingöl 'ü marka yapan çalışmalar...
Bingöl ili ve ilçelerinde 35 köyde Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin (BGB) Kayıt Altına alınması projesi kapsamında Yayladere ilçesi Çayağzı, Dalbasan ve Kalkanlı köylerinde saha çalışmalarına katıldık.
Çalışmalar kapsamında köylerdeki biyolojik çeşitlilik ve geleneksel bilgiler kayıt altına alındı.
Bugün arazide Çayağzı köyünde görmüş olduğumuz Meşe Ağacı ve Dut ağacı da Anıt Ağacı olma özelliği taşımaktadır. Bununla ilgili detaylı çalışmaları Orman İşletme Müdürlüğündeki ilgili arkadaşlar ile yürütmeyi düşünüyoruz.
Yine bu köyde doğal tezekten yaptıkları kovanlarda bölgenin doğal arısı ile yapılan arıcılık çakışmalarından dolayına Çayağzı Köy Muhtarı Mustafa YILDIZ ı tebrik ediyoruz. Ürettiği bu doğal bal hiçbir katkı içermediğinde siparişleri bir yıl önceden doluyor..Aynı zamanda köy de hayvancılık ile uğraşarak ekonomik anlamda da değer oluşturmaktadır.
Bingöl’ün Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin (BGB) Kayıt Altına alınması projesi kapsamında emeği geçen
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 13. Bölge Müdürü Sn Okan GÜN, DKMP Bingöl Şube Müdürü Sn Erkan DAVRAN ile emeği geçen Şube Müdüleri ile tüm uzmanlara ve projede görev alan akademisyenlerimize teşekkür ediyorum ..
Bugünkü arazi çalışmalarımızın diğer bir durağı Pergasor şelalesi idi..
#Pergasor Şelalesi ise bölgede görülmesi gereken muhteşem yerlerden birisi. Kayıp şehir olarak da bilinen yerin yaz aylarında yoğun ziyaretçi aldığı biliniyor ancak ulaşım ve alt yapı sorunları nedeniyle ziyaretçilerin gelmek istemelerine rağmen gelemedikleri görülmektedir.
#Sülbüs ve Taru dağlarının yanında Pergasorun bu muhteşem güzelliğinde Ekoturizm ve doğa turizmine kazandırılması bölgede canlılığı arttıracaktır.
Bu bağlamada #Yayladere Kaymakamı Sn Mehmet Can İRDELP ile #YayladereBelediye Başkanı Sn Sabri AKYÜREK in Orman İşetmesi ve diğer kurumlar ile bölgede yapılması gerekenler ile ilgili çalışmalar yaptıkları bilinmektedir.
Bingöl Üniversitesinden alanında uzman olan akademisyen hocalarımız Dr. Öğr. Üyesi Yakup YAPAR, Arş. Gör. Abdurrahim ÇETİN ve Doğa Koruma Milli Park Şubesinden Ziraat mühendisi Zooteknist Sedat BERDIBEK ile birlikte Pergasor Şelalesinde yapılması gerekenler konusunda bugün Yayladere Kaymakamı ve Sn Mehmet Can İRDELP ve beraberindeki heyet ile istişarelerde bulunduk. Yapılması gereken bilimsel çalışmalar, projeler, uygulamalar ve ilgili kurumlarla yapılması gerekenler ile ilgili fikir alış verişinde bulunduk.
Pergasor başta olmak üzere Kuzey ilçelerimizin sahip olduğu doğal güzelliklerin bir an önce Bingöl ve Ülke Ekoturizmine kazandırılması için akademik anlamda her türlü desteği ekibimiz ile birlikte sunacağız inşallah..
Son olarak şunu ifade edeyim ki Yayladere ilçesi köy yollarının bir an önce asfalt veya stabilize ile yenilenmesi gerekir. Pandemi, iklim değişikliği, ekonomik zorluklar vb nedenlerden dolayı insanlar artık köylerine dönmek istiyorlar. Gerekli koşullar sağlanırsa Kırsal Kalkınma tekrar köylerde başlar..bölge ve ülke ekonomisine katkılar sunar..
Bu çalışmalar gerçekleştirilebilirse bölgedeki diğer ilçeleri için de ilham kaynağı olacağı kanaatindeyiz. Bölgenin biyolojik çeşitlilik zenginliği ve sahip olduğu değerlerin daha fazla araştırılması ve toplumun sosyal refahı için değerlendirilmesi gerekmektedir.