OYB TÜZÜĞÜ OYB ( Organize Yaşam Bölgesi)
OYB TÜZÜĞÜ OYB ( Organize Yaşam Bölgesi) :
NEDİR: Sağlık, huzur, refah, barış içinde, kırsal alanda yaşamak için, tecrübe ile oluşmuş yaşam felsefesini uygulayarak oluşturulan, yeni nesil turizm alanın adıdır.
NEDEN OYB: Günümüzde genel olarak Dünya'da, özel de ise ülkemizde şehir ve kırsal arasındaki ölçü bozulmuştur. Şehirlerde yaşanılan yoğunluk, ekonomik, sosyal, kültürel, eğitim,sağlık, güvenlik, istihdam sorunlarına sebep olmaktadır. Bu sorunları bütüncül bir yaklaşımla çözebilecek, şehirle kırsal arasındaki ölçüyü sağlayacak gerçekçi bir yol budur.
NASIL OLACAK: OYB yaşam felsefesi eskiden kırsalda uygulanmış faydalı işlerle, şehirde uygulanmış cazip avantajların sentezidir. Prensipleri yaşam şekline uygulandıkça, ortak yaşama kültürüne dönüşecektir.
OYB PRENSİPLERİ NELERDİR: İnanmak, Temizlik, Teşebbüs, Tevekkül ( 1 İ 3 T). Ortak, Olumlu, Ekolojik düşünmek (O. O. E). Etkili beslenmek, dinlemek, düşünmek, uygulamak, dinlenmek ( EB DD UD). Sürdürülebilir yönetim, kazanım, gelişim ( SYKG).
OYB NELERİ KAPSAMAKTADIR: Tarım, turizm, sanat, zanaat, eğitim, teknoloji, üretim, spor dan oluşan bir yaşamı kapsamaktadır.
OYB NEYİ KAPSAMAZ: Etnik, siyasi, dini konuları ve bireysel plan, proje, talepleri kapsamaz.
OYB YÖNETİM YÜRÜTME NASILDIR: Düşünce kulübü toplantısı sistem ve yöntemleri ile hareket eder. Düşünce kulübünün makamı, mekanı yoktur. Seçim ve kongre gerektirmez. Moderatör yardımı ile toplantı yapılır. Gündemi tarım, turizm, sanat, zanaat, teknoloji, üretim, spor ve eğitimden oluşur. Kimseye özel davet yapılmaz. Moderatör gündemi ilan eder ve sırayla herkese söz verir. Söz almak istemeyenler almaz. Gündemin dışına çıkılmaz. Karşılıklı konuşulmaz, tartışılmaz. Sırası gelen meramını anlatacak kadar konuşur. Müdahale edilmez. Moderatör olmak isteyen kendisi talep edebilir veya katılımcılar tarafından önerilir. Birden fazla aday olduğunda çoğunluğun oyu ile karar verilir. 5 N 1 K yöntemi ile konuyla ilgili ortaya çıkan düşünceler sonunda katılımcıların oylamasına sunulur. Toplantıya katılıp düşüncelerini ifade edip, oylamaya katılanlar, alınan kararı birlikte uygulamakla görevlidir.
OYB NASIL GERÇEKLEŞECEK: Öncelikle sağlık, huzur, refah, barış içerisinde yaşamak için, OYB tüzüğü hazırlanacak. Tüzük ilgili kurum, kuruluş, makamlara sunularak, OYB yönetmeliği ve kanunun Türkiye büyük millet Meclisi'nde görüşülüp, oylanıp, resmi gazetede yayınlanması yazılı olarak talep edilecek.
OYB TÜZÜĞÜNÜ KİM HAZIRLAYACAK VE TALEP OLUŞTURACAK: Belediye, Kaymakamlık, sivil toplum örgütleri, dernekler OYB nin resmileşmesi için yerelde karar alıp, müracaat için yazılı hazırlıklarını yapıp ilgili makamlara başvuru yapıp, sürecin tamamlanmasını sevk, idare edip yönetecek.
OYB NEREDE OLACAK: Doğal olarak OYB nin ilk örneğini ve alt yapısını oluşturan Kabakdağı, Tayalı, Kılavuzömer, Demirci, Kılıçlı, Taşlıca, Yeniyurt, Bağlarca, Konakbaşı, Küpdüşen, Tepecik mahallelerini kapsayan sınırlar da 1. OYB ilan edilecektir. Sonra zaman içerisinde, OYB kriterlerine uygun kırsal mahallelerde oluşan talepler 2.- 3.- 4.... OYB ler yetkili makamlar tarafından değerlendirilip yürürlüğe girecektir. OYB genel olarak kırsal mahalleri kapsayan alanda olacak ancak, içinde yaşayan faaliyetlere katılmak istemeyen bireyleri, yerin altında ve üstünde zararlı çalışma yapmamak,havayı, suyu, toprağı kirletmemek, katılanları engellememek kaydı ile zorunlu tutmayacaktır.
KIRSAL TURİZM KALKINMA MODELİ KABAKDAĞI
1-Ekolojik olmalı
2-Yerel kültür bazlı olmalı
3-Yeni finansal yük getirmemeli
4-Turist gelmese bile kriz yaratmamalı
5-Mevcut kaynaklar kullanılarak,geliştirilerek yapılmalı.
6-Tarihçe ,Kültürel soyut ve somut değerler iyi tanımlanmalı ve sunulmalı
7-Yaşanmış hikayeler ve tanınmış simalar.
8-Kültür varlıklarının restorasyonu
9-İlk yerleşim yerinin tanzimi ve peyzajı
10-Ev otelciliği kanun ve yönetmeliğinin uygun hale getirilmesi.
11- Trakking alanlarının tanzimi
12-Yerel ürünlerin satışa yönelik üretilmesi ve satış reyonu,satış rejiminin standartlara bağlanması.
13-Kazançın yönetimi
14-ulusal ve uluslararası özel gün ve festivallerin markalaştırılması.
15-Açılış, toplantı, özel günler, Kırsal Turizm derneği,TV kanalları,Tursab Ve Önemli Turizm temsilcileri,Sivil toplum ve Kamu kurum temsilcileri davet edilmeli,Farklı Turizm aktiviteleri yapılmalı(spor,yemek tanıtımı,tarım,üretim,turizm,eğitim,Organik ürünler,teknoloji,Sanat ve zanaat temsilcileri.olmalı.)
16-Fatsanın geçmişten Günümüze merkez olma özelliği vurgulanmalı,Bunlar Turizm,Ekonomik,Siyasi,Fiziki,Ticari ,sanat,zanaat ,Tarih ,insan kaynağı açısından ön plana Çıkarılmalı ve temsilcileri davet edilmeli.
17.Gezi alanının anlatımının standarta bağlanması.
18- Yerel Yemek ve folklorun tanıtımı ve sunumu.
19-Kalkınma ajansları kırsal turizmciye yönelik desteklerini ulaşılabilir şekilde sadeleştirmelidir. Sadece İş planı , maliyet analizi ve proforma fatura ile işlem yapılabilmelidir.Örneğin ........TL ye kadar en azından böyle olabilmelidir.
20-özgün ,yerel mimariyi koruyacak,geliştirecek imar planı yapımı.
HAYAT OKSİJEN RESORT CONCEPT
-Sağlık ve huzurlu
-Temiz hava
- Temiz toprak ve çevre
-Yerel kültür
- Özgün yemek
-Özgün mimari
-Özgün hikayeler ve insanlar
-Aktiviteler ( gezi, suda yürüyüş, eğlence, gastronomi, spor ,toplantı, eğitim, tiyatro)
-OYB Yaşam felsefesi
-Düşünce kulübü
-Dinlenme yeri
1- Her ay, hafta sonu 4 ayrı bölge mutfağı, akşam yemeği menü, yapım, masa düzeni, sunum, show.
2- Önceden motto, afiş tasarım, duyuru, rezervasyon, ödeme.
3- Her ay, hafta sonu 4 ayrı bölge mutfağı, kahvaltı, yapım, masa düzeni, sunum,show.
4- Transfer, tur, tanıtım, aktivite, konaklama
5- MENÜ isim, çeşit , tasarım, sunum. EŞİME TEŞEKKÜR MENÜSÜ, HUZUR MENÜSÜ, ŞÜKÜR MENÜSÜ,Zeugma MENÜSÜ, EGE MENÜSÜ, ... v. s. Uygun müzik, parça, dans, konuşma eşliğinde, ritüel ve show larla tamamlama. Kına gecesi, düğün yemeği programı.
6- Patlıcanlı, patatesli, fındıklı, cevizli, barbunyalı,tavuklu,kıymalı,pancar sarması. Dışı yumurtalı cıvık hamurla kaplanıp, kızgın yağda kızartma yapılacak. Zaprana, kinzi li tatlandırıcılar ilave edilecek. Biber dolması çeşitleri de olabilir.
7- Patates püresi üzerine süzme, tereyağı.
8- Bolaman Park fındık suflesini geliştirilmesi. Üzüm papası ve başka katkılarla.
9- zağizmari nin farklı katkılarla aroma verilmesi.