Örnek Fındık Bahçelerinin Sayısı Her Geçen Gün Artıyor

10 Nisan 2018 - 17:05

Ordu Valiliği himayesinde, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Fındıkta Verim ve Kalite Artacak' sloganıyla 19 ilçemizin, 41 mahallesinde, 41 örnek bahçe oluşturmak amacıyla Karadeniz İhracatçılar Birliği'nin desteğiyle uygulanan 'Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Fındık Bahçeleri Projesi' kapsamında tüm örnek bahçelerde budama ve gübreleme çalışmaları tamamlandı.

Ordu Valiliği himayesinde, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Fındıkta Verim ve Kalite Artacak” sloganıyla 19 ilçemizin, 41 mahallesinde, 41 örnek bahçe oluşturmak amacıyla Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin desteğiyle uygulanan “Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Fındık Bahçeleri Projesi” kapsamında tüm örnek bahçelerde budama ve gübreleme çalışmaları tamamlandı.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, “Fındık, gerek ilimiz gerekse ülkemiz ekonomisi ve dış ticaret açısından en önemli tarımsal ürünlerimizden olup, ülkemiz ekonomisine ciddi miktarda döviz girdisi sağlamaktadır. Ülkemiz Dünya fındık üretiminin %75’ini, ilimiz ise % 25’ini tek başına üretmektedir” dedi.
“Üretiminde lider olduğumuz fındıkta, verim ve kalite açısından da lider ülkeye yakışır konuma gelmek için birçok proje uyguluyoruz” diyerek, sözlerine devam eden Kemal Yılmaz, “Fındıkta verim ve kaliteye etki eden en önemli unsurlardan olan budama ve gübreleme işlemlerinin tekniğine uygun yapılarak, ilimiz çiftçilerine örnek oluşturması amacıyla “Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Fındık Bahçeleri Projesi”ni uyguladık. Uyguladığımız proje kapsamında 19 ilçemizin, 41 mahallesinde, 41 örnek fındık bahçesi oluşturduk. Örnek bahçelerimizde budama işlemleri İl Müdürlüğümüz uzman personelleri tarafından bizzat yapıldı. Yine bu bahçelerimizin her birinden toprak numuneleri alındı ve toprak analiz sonuçlarına göre uzman personellerimiz kontrolünde gübreleme işlemleri yaptırıldı.  Diğer taraftan önemli fındık hastalık ve zararlıları hakkında üreticilerimiz bilinçlendirilmiş olup, hastalık ve zararlıların dönemlerine göre uzman personelimiz kontrolünde zirai mücadelesi de yaptırılacaktır. Örnek bahçelerimiz periyodik olarak İl Müdürlüğümüz teknik personellerince takip edilecektir” diye konuştu.
Örnek bahçelerde dekara verimin 300-350 kg’a kadar çıktığını dile getiren Kemal Yılmaz, “Uyguladığımız projeler neticesinde oluşturduğumuz örnek bahçelerimizde, lider ülkeye yakışır verim ve kaliteye ulaşılabileceğini çiftçilerimize gösterdik. Elde ettiğimiz olumlu sonuçların diğer üreticilerimiz tarafından da görülmesini sağlamak amacıyla ‘Tarla Günleri’ düzenleyerek sonuçları tüm kamuoyuyla paylaştık. Aynı şekilde yeni oluşturduğumuz örnek bahçelerden elde ettiğimiz olumlu sonuçları diğer bahçelerle mukayese ederek verim ve kalitedeki farkları üreticilerimizle paylaşmak adına bu yılki hasat döneminde de yine ‘Tarla Günleri’ düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu. 
Her ilçede bir örnek bahçe oluşturmak amacıyla 2015 yılında başlatılan çalışmaların devam edeceğini belirten Kemal Yılmaz, şunları kaydetti: 
 “Bu konudaki yeni hedefimiz, yapacağımız yeni projelerle tüm ilçelerimizde her mahallede en az bir örnek bahçe oluşturmaktır. Bu örnek bahçelerimizdeki verim ve kalite artışında yakalanan başarıların projede yer almayan diğer çiftçilerimiz tarafından da görülmesini sağlayarak bu bahçelerimizin sayısını daha çok artırmak ve İl geneline yaymaktır. Böylece tek başına dünya fındığının % 25’ ini üreten ilimize yakışır verim ve kalite sağlanmış olacaktır. Ben bu projeyi uygulamamızda finansman desteği sağlayan Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanına, yönetim kurulu üyelerine ve projede görevli personelim başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim.”