Orduluların kararlılığı, ruhsatsız HES şirketinin çalışmalarına mâni oldu

29 Ocak 2021 - 21:37

Ordu Korgan'da hidroelektrik santral yapmak isteyen şirket, ruhsat süresinin dolmasına ve yürütmeyi durdurma talebiyle açılan davanın sonuçlanmamasına rağmen çalışmaya başladı. Ancak bölge halkının tepkisi iş makinelerini bir kez daha durdurdu.

Ordu’nun Korgan ilçesinde yapılmak istenen Balamir Hidroelektrik Santrali’ne (HES) karşı çıkan halk bir kez daha iş makinelerinin önüne geçerek çalışmayı durdurdu.

27 Ocak tarihinde dere yatağında çalışma yapmak için iş makinelerini getiren şirket bölge halkının tepkisini görünce bugün alana yüzlerce jandarma eşliğinde yeniden geldi. Ancak köylüler, yapılan görüşmeler sonucunda çalışmaları bir kez daha engelledi.

‘Dava sonucunu beklemeden alana gittiler’

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Buradaki mücadele altı ay önce başladı. Bölgede HES kurulması için yapılan imar planı değişikliğine itiraz sonuçlanmadan şirket üç dört kez girme hamlesinde bulundu. Her seferinde halkın tepkisiyle karşılaştı” ifadelerini kullandı.

Uzun süren bir aradan sonra şirketin dün çalışma başlattığını belirten Özbucak, “Haberi alınca biz de Ordu Çevre Derneği olarak bölgeye gittik. Şirket 20-30 kadar personel ile gelmiş. Biz geldiğimizde halk iş makinelerini çıkarmıştı” dedi.

Fotoğraf: Twitter/ topcuogluaykut

‘Ertesi gün jandarma desteğiyle geldiler’

Ertesi gün bu kez de jandarma ve polis desteğiyle alana gelen şirket yeniden tepkiyle karşılaştı. Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel’in de direniş alanına gittiğini anlatan Özbucak şunları söyledi:

En sonunda yapılan görüşmelerin ardından halkın kararlılığını gören valilik ve kaymakamlık makinelerin çıkarılması kararını verdi. En son iş makinelerinin toplanması için kamyonlar bekleniyordu.”


Mücadele diğer mahallelere yayıldı’ Bölge halkının şirketin çalışmalarını engellemek konusunda oldukça kararlı olduğunu söyleyen Özbucak, “Özellikle kadınlar çok kararlılar. Hepsi kararlı. Daha önceden Çiftlik Mahallesi‘nde mücadele ediyordu. Şimdi ise mücadele alanı büyüdü. Çamlı Mahallesi de aynı duyarlılığı göstermeye başladı” dedi.   Bir yandan da hukuksal mücadelenin devam ettiğini belirten Özbucak, hukuksal süreci şu sözlerle anlattı:   İmar değişikliği ile ilgili başvuruya Ordu Çevre Derneği olarak itiraz dilekçeleri hazırlamıştık. Bölgeden çok fazla insan itiraz etti ama itirazlar dikkate alınmadı. Bunun üzerinde Çiftlik Mahallesi’nden Avukat İsmail Topçuoğlu dava açtı.”     Fotoğraf: Ünye/Üçpınar Direnişi   17 Şubat’ta bilirkişi incelemesi yapılacak 17 Şubat tarihinde mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyetinin bölgede inceleme yapacağını anlatan Özbucak, “O tarihte yaptıkları inceleme sonrasında mahkemeyle bilirkişi raporunu paylaşacaklar. Yaklaşık üç ay sürmesini bekliyoruz” dedi.   Şirketin çalışma ruhsatının da 21 Aralık’ta dolduğunu hatırlatan Coşkun Özbucak, “Şu anda çalışma izni yok. Ama gelip çalışıyorlar. Oldu bittiye getirip bir şey yapmak istiyorlar. Ancak dava devam ediyor” ifadelerini kullandı.   Bölge halkının mücadeleyi yürütmek için kararlı olduğunu vurgulayan Özbucak, “Bölge halkı, mahkeme sonucu ne olursa olsun burada çalışma yaptırmamak için ellerinden geleni yapacaklarını söylüyor” açıklamasında bulundu.