Ordu'ya Fındıkta "Lisanslı Depo" Kazandırılması Şarttır

22 Mayıs 2015 - 14:02

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Albayrak, fındıkta her bakımdan piyasa istikrarının sağlanmasında etkili lisanslı depo ve borsanın, Ordu'ya kazandırılmasının şart olduğunu bildirdi.

Albayrak, yaptığı yazılı açıklamada, Ordu'nun yaklaşık 230 bin hektarla Türkiye'nin en fazla fındık bahçesine sahip ili konumunda olduğunu ifade etti.

Türkiye fındığının üçte birini Ordu'nun ürettiğine işaret eden Albayrak, Ordu'da lisanslı depo ile ürün borsasının kurulması gerektiğini belirtti.

Albayrak, Ordu'nun bir süre önce Giresun'da temeli atılan lisanslı deponun daha gelişmişine kavuşturulması gerektiğini kaydederek, "Geçtiğimiz yıl Ünye ilçesinde uygulamaya konulan lisanslı depoculuk sistemi, sağlam temele oturtulmadığı için üreticiden talep görmemiştir. Görmeyeceğini de söylemiştik çünkü işin içinde fındık sektörünün sahipleri değil, bürokratlar vardı. Altyapısı da zaten yetersizdi. Sonuç da ortada" ifadesini kullandı.

Mevcut binaların lisanslı depoculuk için uygun olmadığının araştırmalarla belirlendiğine dikkati çeken Albayrak, şunları kaydetti:

 "Buna rağmen ısrar ediliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesinin 'Burada fındık depolanamaz, çürür. Aflatoksin olur ve insanlara zehir satarsınız' şeklinde 80 sayfalık raporu var. Ona rağmen birileri gitti, Ünye'ye o depoyu yaptılar. Laboratuvarına, altyapısına dünyanın masrafını yaptılar. İnsanlar da oraya fındıklarını götürmedi ve 2 yıl sonra kapatıldı."

Albayrak, Giresun'a yapılan Lisanslı Depo ve Spot Borsasının, Ordu'ya da yapılması gerektiğini vurgulayarak, açıklamalarını şöyle tamamladı:

"Hep birlikte çaba gösterilmeli. Fındıkta her bakımdan piyasa istikrarının sağlanmasında etkili olan lisanslı depo ve borsanın Ordu'ya kazandırılması şarttır. Fındıkta üniversite-sanayi işbirliğinin de sağlanıp geliştirilmesi gerekiyor. Mesela fındıklı kurabiyeler, tatlılar, yaş pastalar, şekerli ve kakaolu fındıklar, kozmetik sanayi, dondurma sektörü gibi alanlarda Ordu Üniversitesi bünyesinde fındıkla ilgili yüksek lisans yapılmalı, Fındık Araştırma Enstitüsü kurulmalıdır."