Ordu Üniversitesinde araştırma konusu yapılmalı!
Gölköy'de yaşayan 105 yaşındaki Mehmet Yılmaz'ın kendisine ait onlarca Türkü araştırılarak kayıt altına alınmayı bekliyor.
Bu yapılmaz ise onunla birlikte önemli bir kültür mirası yok olmuş olacak! Mehmet Yılmaz 105 yaşında, Ordu’nun Gölköy ilçesinde yaşıyor. Saatçi Mehmet Amca olarak tanınan Mehmet Yılmaz hafızasının parlaklığı ile dikkat çekiyor.
Hatta Türkiye genelinde yaşlılık araştırması yaparak Gölköy’ün Türkiye’de en uzun ömürlü insanların yaşadığı yer olduğunu tespit eden Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, onun hafızası karşısında şaşkınlık yaşadığını dile getirerek hayranlığını belirtmişti.
Ona ait onlarca Türkü var Mehmet Yılmaz’ın bir özelliği de var. Onun kendisine ait Türküleri var. Yanık, insanın içine işleyen Türküler bunlar. Zaten her biri 105 yılık yaşamın yaşanmış tecrübelerinden süzülen Türküler bunlar. Böyle olduğu için de insanın içine işliyor, alıp başka diyarlara götürüyor. Mehmet Yılmaz eşini kaybettikten sonra şu anda tek başına yaşıyor.
Onun 5 yıl önce hayatını kaybeden eşi hakkında yaktığı bir Türkü’nün sözleri ise şu şekilde:
Yolların uzunu kıramadım buzunu/
Eşim de beni bıraktı aldı da beni sızı/
Gel güzelim gel gidelim çiçekli yaylaya/
Beni de bıraktın gittin kaldım kayguya/
Beni de bıraktın gittin kaldım ağlamaya/
Armut daldan daladur Mevla neler yaratdur/
Eşim de beni bıraktı günlerim ağlamadur/
Türküler kaydedilmezse yok olacak Mehmet Yılmaz’ın okuması çok zayıf, zaten bu yanık Türküleri o bir yere yazarak da kaydetmemiş.
Bu nedenle Ordu’nun yaşayan insan mirası olarak da görülebilecek Mehmet Yılmaz’ın kendisine ifadesine göre sayıları onlarca olan Türkülerinin kaybolmaması ve gelecek kuşaklara da kalması için bizce Ordu Üniversitesi onu araştırmalı.
Güzel Sanatlar Fakültesi yaşını, hafızasının kaybolabileceğini göz önüne alarak bir an önce onun Türkülerini kayıt altına almalı. Bu yapılırsa tarihi bir çalışma yapılmış olur.