Ordu'dan Türkiye'ye Örnek Türk-Kürt Kardeşliği

18 Eylül 2015 - 20:34

Ordu'da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Karadeniz'e her yıl fındık toplamak amacıyla gelen Kürt kökenli vatandaşlar ile kıskandıracak bir kardeşlik örneği sergilendi.

Ordu’da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Karadeniz’e her yıl fındık toplamak amacıyla gelen Kürt kökenli vatandaşlar ile kıskandıracak bir kardeşlik örneği sergilendi.
Hemen her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Ordu’ya fındık işçiliği yapmak amacıyla gelen, bir ay boyunca işverenlerin evinde ağırlanan ve yevmiyeleri ödenen Kürt kökenli vatandaşlar, çiçeklerle memleketlerine gönderildiler. Ordu Otogarı’nda gerçekleşen uğurlama törenine 41 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu ‘Kardeşlik Platformu’ ve fındık işçisi olan Kürt kökenli aileler katıldı.
Burada Kardeşlik Platformu adına bir konuşma yapan Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Başkanı Yardımcısı Arif Çelenk, Doğu ve Güneydoğu’daki vatandaşların son 20-25 yıldır bölgeye fındık işçiliği yapmak amacıyla geldiğini, bu süre içinde gönül bağı oluşturdukları gibi hısım-akraba olanların dahi bulunduğunu anlattı. Çelenk, “Etle tırnak nasıl birbirinden ayrılmazsa biz de bu ülkenin kader bağını oluşturan kardeşlerimizle ayrılmayız. Aramızı bozmak için ne yaparlarsa yapsınlar ayrılmayacağımızı haykırmak için buradayız. Köprülerimizi yıksalar da, yollarımızı mayınlarla patlatsalar da, şehirlerimizin arasına kanallar kazsalar da kalbimizdeki gönül bağını hiçbir zaman koparmaları mümkün olmayacaktır. Bu dayanışmayı sürdürdüğümüz takdirde hiçbir güç bizi yıkamayacak ve bozamayacaktır” dedi.
“AYRI DÜŞÜNÜRSEK BİR YERE VARAMAYIZ”
Batman’dan 20 yıldır Ordu’ya fındık toplamak işçiliği yapmak amacıyla geldiğini belirten Ahmet Örüker, bu süre içerisinde hep kardeşlik gördüklerini ve bu kardeşlik bağının kopmasına asla razı olmadıklarını vurguladı. Örüker, “Biz provakasyonlara fırsat vermemeliyiz. Buna fırsat verdiğimiz zaman bizim kardeşliğimiz bozulur. Doğu, batı tüm Türkiye’de yaşayan tüm insanlar kardeştir. Birlikte yaşamak zorundayız. Ayrı düşünürsek bir yere varamayız” dedi.
“MİLLETÇE KARDEŞİZ”
Diyarbakır’dan gelen Mehmet Şirin Akdemir adlı vatandaş ise 23 yıldır Ordu’ya fındık toplamak amacıyla geldiğini belirterek, “Ordu’nun gezmediğim köyü, ilçesi kalmadı. Ordu halkının sıcaklığını gerçekten derin duygularımla anmaktayım. Kardeşlik şüphesi olanların aramızda yeri yoktur. Aramıza da almayacağız. Türk olur, Kürt olur bizim için fark etmez. Bizim için önemli olan insandır. Bunca sene birlikte yaşamışız. Çanakkale’de hepimizin dedesinin kanı var. Hepimizin kanıyla bu vatan kurtarılmıştır. Hepimize bu vatan bize hediye edilmiştir. Bunun Türk’ü, Kürt’ü Çerkez’i yok, biz milletçe kardeşiz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Ordulular Kürt vatandaşları çiçeklerle memleketlerine uğurladılar. Gelecek yıl görüşmek üzere vedalaşan vatandaşlar, “Türk-Kürt kardeştik” mesajı verdiler.