Ordu'da Fındık Hasat Şenliği" düzenlendi

09 Ağustos 2015 - 13:25

Ordu'nun en önemli geçim kaynağı fındıkta, resmi hasadın başlangıcı için Altınordu Ziraat Odası ev sahipliğinde "Fındık Hasat Şenliği" düzenlendi.

Ordu'nun en önemli geçim kaynağı fındıkta, resmi hasadın başlangıcı için Altınordu Ziraat Odası ev sahipliğinde "Fındık Hasat Şenliği" düzenlendi.
Gülyalı ilçesine bağlı Turnasuyu Mahallesindeki bir üreticinin bahçesinde gerçekleştirilen şenlik ile Ordu'da resmi hasat olarak hasat başlamış oldu. 
Düzenlenen Törene Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Gülyalı Belediye Başkanı Talip Şen, İl Emniyet Müdürü Tayfun Caner, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, protokol üyeleri ve çiftçiler katıldı. 
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Ordu için fındığın çok önemli bir ürün olduğunu belirterek, "Halkımız fındıkla geçiniyor. Fındık varsa, bolsa, iyi para ediyorsa herkes mutlu ve geleceğine güvenle bakıyor. Hatta evlenecek genç kızlar, damat adayları bile fındığın bol olmasını temenni ediyor" dedi.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise ekonomik açıdan önem arz eden fındık ürününde hasadın bugün itibariyle başladığını söyledi.

Fındık üretimi hakkında ilgisiz birçok kurum ve kuruluşun kendilerini ilgilendirmediği halde tespit ve beyanlarda bulunduğunu belirten Cörüt, "Bu durum alıcı ve satıcı üzerinde negatif etkiler oluşturmaktadır. Resmi olarak fındık hasatını bugün buradan Sayın Valimizin de katılımıyla başlatıyoruz.

Üreticilerimize buradan bir kez daha seslenmek istiyorum; Kesinlikle ürünlerini olgunlaşmadan toplamasınlar, naylon çuvallara konulan fındıklar bekletilmeden hemen harmanlara serilsin, fındık patozlanıp çuvala girmeden hiç kimse şu kadar fındığım olur, bu kadar fındığım olur diye düşünmesin. Bizde tahmini rekolte çalışması yaptık fakat sizinde gördüğünüz gibi bu rekolte beklenenin bile altında gerçekleşecektir.

Değerli üreticilerimiz fındığınızı pazara ihtiyacınız kadar indirin ihtiyaç fazlası ürünlerinizi pazara indirmeyin. Emanete bırakmayın, bu fındığın fiyatını siz değerli çiftçilerimiz belirleyecektir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Balkanlıoğlu ve beraberindeki heyet, "Yine yeşillendi fındık dalları" türküsü eşliğinde fındık topladı. Ordu'da, mahsulün resmi hasadı da yapılan şenlikle bugün itibariyle başlamış oldu.
Öteyandan Ekonomi Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü Müdür Vekili Abdullah S. Ekinci başkanlığında daha önce yapılan toplantıda; sahil kesimde 0-250 metre arası rakım da 8 Ağustos, Orta kesimde 251-500 metre arası rakımda 12 Ağustos ve Yüksek kesimde 500 ve üzeri metre arası rakımda 20 Ağustos 2015 tarihleri arasında fındık toplanmaya başlayacağı belirtilmişti.