ORDU'DA DOĞA VE İNSAN KATLEDİLİYOR
Fatsa Doğa Ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; ''Ordu'da insan sağlığı hiçe sayılarak doğa ve çevre katliamı yapılıyor'' dedi
Sanayileşme ve şehir nüfuslarının hızla arttığı dünyamızda bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmeleri günümüzde insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşmıştır diyen Başkan Odabaş; ''Ölümlere neden olan solunum yollu hastalıkları ve kanser hastalıklarının çoğu hava kirliliği ve çevresel atık kirlenmelerinden meydana gelmektedir. Sanayi atıkları yakıtlar ile meydana çıkan dumanlar petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, suni gübreler, çöpler ve tarım da kullanılan kimyasallar gibi olaylar çevre kirlenmesine etki eden esas etkenlerdendir. Kısaca çevre kirlenmesini insanların doğaya verdiği zarar olarak tarif edebiliriz. Bilinçsizce sağa sola attığımız plastik ürünlerin doğamızda 400 yıla kadar çürümeden kalabildiğini söylersek karşı karşıya olduğumuz tehlikenin boyutlarını daha iyi anlamış oluruz. Dünya ve ülkemiz genelinde doğa ve çevre kirlenmelerini kısaca izah ettiğimiz kirlenmelerin özelinde Ordu ilimiz ve ilçelerinde nasıl olduğu ve nelere sebep olduğuna bakarsak başlıca kirlenmeleri ve doğa katliamlarını şöyle sıralayabiliriz:
''Fatsa'da siyanürle altın
aramaya son verilmeli''
Başkan Odabaş; ''Fatsa'da Yukarıbahçeler mahallesi sınırları içinde faaliyet göstermekte bulunan altın madeninin çevremize, doğamıza ve insan sağlığına verdiği zararlar öncelik teşkil etmektedir. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği başkanlığı olarak daha önce kamuoyuna duyurduğumuz ve Kanada'da yaptırdığımız raporları halkımızla kısmen paylaştık. Fakat bu koronavirüs engeli nedeniyle detaylara giremedik. Önümüzdeki günlerde yaptırdığımız bu raporların insan sağlığı üzerindeki etkilerini tıp profesörleri ile halkımızla toplantılar yapılarak izah edeceğiz'' dedi.
''İçme sularımız zehirleniyor''
Odabaş; ''En büyük sorunlarımızdan ve daha önemli olan Kurçalı ormanlarının 17 Mart 2020 Tarihinde maden sahası olarak madencilik sanayi ve ticaret şirketlerine ihale edilmesidir. Eğer bu bölge maden işletmesine açılır ise; Ulubey, Gölköy, Gürgentepe, Çamaş, Perşembe ve Fatsa ilçelerimiz ile köylerinin doğal kaynak sularını temin eden bu alandan elde edilen kaynak sularımız da tamamen kullanılamaz duruma gelecektir. Tüm Ordu halkımızın bu trajik faciaya karşı ilgilileri ikaz ederek bu vahim olayı durdurmaları talebimizi Fatsa Doğa ve Çevre Derneği olarak bir kez daha tekrarlıyoruz. Zira bu gerçekleri Yukarıbahçeler mahallesin de yaptırdığımız analizlerde açıkça gördük.
Akarsularımız ve derelerimizin kirlenmesinin önlenmesi için yerel yönetimlerin ve idarecilerimizin acilen tedbir almaları gerektiğini ifade ediyoruz'' dedi.
''Taş ocakları tehlikesi''
Ordu ve ilçelerinde faaliyet gösteren taş ocaklarının durumu da ayrı bir bir facia olarak karşımızda durmaktadır diyen Odabaş; ''Daha sayacağımız birçok olumsuzluklar karşımızda dururken bu işletmeleri yöneten çalıştıran kişi ve kurumlar hiç bir şey olmamış gibi denetimsiz kendi başlarına doğamızı ve çevremizi katlederek, insanlarımızın sağlığı ile oynamaya devam etmektedir. Bugün dünyayı saran Koronavirüs gerçeğinin de insanlarımızın doğa ve çevreyi tahrip etmeleri sonucunda doğamızın dengesinin bozulmasının bir nedeni olduğu görülmektedir'' dedi.