ORDU'DA CEVİZ ORMANLARI KURULUYOR

22 Nisan 2016 - 11:16

Ordu'da bozuk orman alanlarının üretime kazandırılması amacıyla ceviz ormanları kurulması için çalışma başlatıldı.


Yıllık ortalama 100 bin ton iç ceviz üretimiyle dünyada dördüncü sırada yer alan ve dünya üretiminin yüzde 6’sını karşılayan Türkiye, iç tüketimi karşılayamaması sebebiyle ceviz ithal ediyor. Bunun önüne geçebilmek amacıyla bozuk orman alanlarının ceviz ormanları haline getirilerek ülke ekonomisine kazandırılması amacıyla Ordu’da bir çalışma başlatıldı.

Ceviz ve bal ormanlarının oluşturulması amacıyla bir toplantı düzenlendi. Valilik Büyük Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Vali İrfan Balkanlıoğlu, Vali Yardımcıları Mehmet Erhan Türker, Ahmed Akın Varıcıer, Mehmet Ali Özkılınç, Niyazi Erten, Halil Karbuz, Engin Avcı, İlçe Kaymakamları, Belediye Başkanları ve Giresun Orman Bölge Müdürü Celal Pir katıldı.


CEVİZLER BAHÇE SAHİPLERİN EKALACAK


Toplantıda bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Orman Ve Su İşleri Bakanlığı’nın projesi kapsamında Orman Bölge Müdürlükleri tarafından köylerdeki orman vasfını kaybetmiş alanlarda ceviz ve badem bahçeleri kuracak. Tüm alt yapısını tamamlayacak, dikim işlerinin ardından 3 yıl boyunca bakım işlerini de kendisi yapacak. 3. yıl sonunda bu bahçeleri köylüye emanet edecek, bahçe sahipleri bu ağaçlardan elde edeceği gelirin tamamı kendisinde kalacak” dedi.


Vali Balkanlıoğlu, “Ülkemizde ceviz üretimi, iç tüketimi karşılayamamakta ve yıllık tüketimin yaklaşık yüzde 60’ı ithalat yoluyla temin edilmektedir. Ceviz ormanları kurarak, bir taraftan bozuk orman alanları üretime kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlanırken, diğer taraftan da orman köylüsünün gelir kaynaklarını artırmak amacıyla ceviz ormanlarının kurulması oldukça önemlidir. Ordu’da da bunu çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Çünkü ceviz önemli ve gelir getiren bir ürün” diye konuştu.


“CEVİZ İÇİN ALAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ”


Giresun Orman Bölge Müdürü Celal Pir ise konuşmasında, “Ordu’da denize bakan kuzey yamaçlarda ceviz ağaçları yapmaya uygun saha bulmakta zorlanıyoruz. Ceviz ve badem ağaçlandırması için sahalar su kaynaklarına yakın ya da sulama imkanı olan yerlerde olmalı.Mesudiye bölgesinde 2012-2015 yılları arasında 4 mahallede 230 dekar alanda badem ağaçlandırması yaptık ve 5 bin 100 adet badem fidanı dikildi” dedi.


Cevizin gelir getiren bir ürün olduğunu ve 10 yaşında bir ceviz ağacının 35 kg ürün verdiğini belirten Pir, cevizin ağaçlandırılmasında iklim, toprak, uygun tür, sulama ve bakım olmak üzere 5 ana maddenin olması gerektiğini kaydetti ve özellikle üniversite ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün katkısının önemli olduğuna vurgu yaptı.