Ordu Baro Başkanı Av. İlhan Kurt, 'Iş Takipçisi' Uyarısı yaptı
Ordu Baro Başkanı Av. İlhan Kurt, bir kısım kişi ve kuruluşların çeşitli iletişim araçlarını kullanarak banka kredisi dosya masrafları, elektrik kayıp kaçak bedeli, kredi kartı aidatlarının iadesi gibi konularda vatandaşlara hukuki yardımda bulunacakları vaadinde bulunan 'iş takipçilerine' karşı uyarıda bulundu.
Ordu Baro Başkanı Av. İlhan Kurt, bir kısım kişi ve kuruluşların çeşitli iletişim araçlarını kullanarak banka kredisi dosya masrafları, elektrik kayıp kaçak bedeli, kredi kartı aidatlarının iadesi gibi konularda vatandaşlara hukuki yardımda bulunacakları vaadinde bulunan ‘iş takipçilerine’ karşı uyarıda bulunarak, “Avukatlık mesleğinin yapısal durumu değiştirilmeli ve bu gibi işleri takip etme yetkisi avukatlara verilmelidir” dedi.
Av. İlhan Kurt yaptığı açıklamada, bir kısım kişi ve kuruluşların, fırsatçı ve istismarcı tiplerin, çeşitli iletişim araçlarını kullanarak banka kredisi dosya masrafları, elektrik kayıp kaçak bedeli, kredi kartı aidatlarının iadesi, her türlü ölümlü, yaralamalı trafik kazalardan doğan zararların tazminatının sigorta şirketlerinden tahsilinde yardımcı olunacağı vaadiyle vatandaşlardan vekaletnameler aldığına dikkat çekti.
Sigorta şirketlerinden tahsil edilen tazminatların büyük bölümüne sözü edilen kişiler ve bürolar tarafından komisyon adı altında el konulduğunu, hak sahiplerine ise hak ettiğinin çok altında bir miktar ödeme yapıldığını belirten Av. Kurt, “Yaşanan kaza nedeniyle ya bir yakınını kaybetmiş olan ya da yaralanan-sakat kalan insanların bir de bu şekilde mağdur edilmeleri, zaten derin ve ağır olan yaralarının daha da artmasına, çok daha büyük sarsıntılar geçirmelerine neden olmaktadır” dedi.
“İŞ TAKİP BÜROLARINDA ARTIŞ VAR”
Ülke genelinde olduğu gibi Ordu’da da son zamanlarda her türlü iş takibini yapabildiği iddia ve vaadinde bulunan büroların sayısında artış olduğunu, hatta bunların bazılarının sivil toplum örgütü kisvesi altında faaliyet gösterdikleri yönünde duyumlar alındığını belirten Ordu Baro Başkanı Av. İlhan Kurt, “Hatta bu büroların her türlü iş takibi yanında her türlü davaya ilişkin her türlü dilekçeyi yazabildikleri vaadiyle reklam yaptıkları da görülmektedir” diye konuştu.
“HUKUKİ YARDIMIN UZMANI AVUKATLARDIR”
Türkiye’de de hukuki yardım işinin erbabı ve uzmanının avukatlar olduğunu, tüm yasal mevzuatlarında bu konuyu açıkça ifade ettiğini belirten Av. Kurt, “Bu gerçekleri göz önünde bulundurduğumuzda, herhangi bir konuda hukuksal bir mağduriyet yaşayan vatandaşımız bu konudaki mağduriyetinin giderileceği yönündeki hiçbir SMS’e, hiçbir reklama itibar etmemeli, bu tür işlerini mutlaka işin erbabı olan avukatlar aracılığıyla takip ettirmelidir. Bir diğer ifade ile yetkisiz hiçbir kişi ya da büronun hukuki yardım vaadine aldanarak vekalet verilmemeli, vekaletle takip edilecek işlerde mutlaka avukatlar tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.
“AVUKATLIK MEVZUATI DEĞİŞMELİDİR”
Bu tür mağduriyetlerin kökünden kazınabilmesinin tek yolunun avukatlık mevzuatında yapılacak bazı değişikliklerden geçtiğini belirten Av. Kurt, şu açıklamada bulundu: “Bu bağlamda Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesi uyarınca sadece münhasıran avukatın takip edeceği işlerin kapsamı genişletilmeli ve mutlaka Tüketici Hakem Heyetleri ile sigorta şirketlerinde de vekaleten iş takip etme yetkisi sadece avukatlara tanınmalıdır.
Yine adli makamlarla, sigorta şirketlerine ve Tüketici Hakem Heyetlerine vekaletsiz verilecek dilekçelerde de mutlaka bir avukatın onayı zorunlu kılınmalıdır. Avukatlık mesleğinin yasama organından beklediği en önemli yapısal düzenlemeler arasında bu hususlar da bulunmaktadır. Ordu Barosu olarak yukarıdan beri sözünü ettiğimiz olumsuz davranış sergileyen kişi ve her türlü iş takibi yaptığı iddiası ile avukata ait işleri de yapan bürolara karşı her türlü etkin hukuksal mücadele verilecektir. Gerek re’sen, gerek bize yapılan başvurular üzerine vatandaşın mağduriyetine sebep olan, ya da avukata ait yetkileri kullanmaya kalkan şahıs ve kurumlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız ve bunların takipçisi olacağız.” İHA