MESUDİYE'DE GÜMÜŞHANELİ ÇERÇİCİ GARİP YUSUF'UN MEZARI...
MESUDİYE'DE GÜMÜŞHANELİ ÇERÇİCİ GARİP YUSUF'UN MEZARI...
Eskiden köylerimizde atı ve eşeğiyle Tuhafiye veya ıvır zıvır her türlü eşya satan gezgin satıcılar bulunurdu.Bu gezgin satıcılara #Çerçi'ci denilirdi.Köye girdiklerinde Çerçi'ci geldi komşular diye seslenerek geldiğini köylüye duyururdu.
Bu gezgin Çerçi'ciler akşam oldumu misafirperver bir evde Tanrı misafiri olurlardılar.
GÜMÜŞHANELİ ÇERÇİ'Cİ GARİP YUSUF
ÇERÇİ YUSUF'UN ÖLÜMÜ
Günümüzden yaklaşık 101 yıl öncesinde ( 1920'li yıllarda) Çerçi Yusuf, #Ordu #Mesudiye #Topçam (Gebeme) yaylası olan #Gölyanı'na atı ile Çerçi (Gezgin Tuafiyeci ) olarak gelir.
O zamanlar burda 17-18 tane hane yayalacılık yapan Topçamlı bulunmaktadır. Çerçi Yusuf'un Topçamlı yaylacılardan birisinin evine Tanrı misafiri konuk edilir.
Tanrı misafiri eden kişi, odasının birisini yatması için Çerçi Yusuf'a ayırır. Sabah olur, ancak Çerçi Yusuf odasında ölü bulunur.
Ev sahibi bu şaşkınlığı yaylada komşularına hemen haber salar ve ne yapmaları kararını alırlar.
Yusuf'un köstekli bir saati vardır. Saat, defin masrafları için satılır, ancak parası masraflara yetmez. Geri kalan giderleride yaylacılar tamamlar. Yaylacılar mecburen Yusuf'u buraya defneder.
Nüfus kağıdına bakılır ve Gümüşhaneli
olduğu öğrenilir. Nüfus bilgileri ışığında memleketindeki yakınlarına Topçamlı Sırrı Bodur tarafından telgraf çekilir.
Yakınlarına telgrafla :
"Yusuf'un öldüğü ve buraya defnedildiği; atının ve mallarının gelinerek alınması gerektiği bildirilir."
Yakınları yaklaşık 17-18 gün sonra Mesudiye Topçam'a gelir, Yusuf'un atını ve Çerçi mallarını alıp götürürler.
ÇEÇİCİ GARİP YUSUFUN MEZARININ YAPIMI
1920'ler de geçen bu olayın ve yıkık dökük olan mezarın Mesudiye Köşe köyünden memur emeklisi Abdullah Kıran'ın uzun bir müddet dikkatini çeker.
Mezarın, bölgede korsan define arayıcılarının emellerine alet olmasını istemez. 2005-2006 yıllarında mezar hakkında araştırma yapmaya karar verir.
1920'ler de geçen bu olayı araştırmaya karar verir. En doğru bilgiyi Köşeli (Karaca) Temel Ercan dan öğrenir. Temel Ercan da olayı, bizzat tanığı olan Topçamlı Sırrı Bodurdan öğrenmiştir.
Abdullah Kıran 2007 yılında tüm masrafları üstlenerek kaybolmaya yüz tutmakta olan ve bilgisini edindiği mezarı bugün ki halinde yaptırır. Çerçi Yusuf'a "Garip Yusuf" adını verir ve mezar taşınada öylece yazdırır.
Yaptırdığı mezarın üzerine kendi elleri ile çiçek ekmeyi ihmal etmeyen Abdullah Kıran, çevreci, sosyal ve manevi sorumluluğu ile örnek bir davranış sergilemiştir.
Sılasından çok uzaklardan, garip kalmış bir insanın unutulmasının önüne geçerek geçmişte bu mezarı yapanların hayırlarının hatırlanmasına da vesile olmuştur.
İlginç bir gelişmeylede mezarın
iki yanında kendiliğinden bir armut ağacı ile bir çınar ağacı fidanı yetişmiştir.
Allah hayırlara vesile olanlardan razı olur inşallah.
1920'ler de yöremiz Mesudiye Topçam' da geçen bu olay, Hülya Özkan Şahin hanımefendinin sayesinde öğrenmiş olduk.Bu bilgiyi bizlerle paylaşan Hülya Özkan Şahin hanımefendiye çok teşekkür ediyoruz.
Foto: Hülya Özkan Şahin
Kaynak : Mesudiye Sevdalıları