Koyun deyip geçmeyin!

13 Mayıs 2014 - 16:01

Koyunlarda sosyal davranışlarla ilgili ilginç bir analizle sizleri başbaşa bırakıyoruz:

Koyunlar oldukça sosyal hayvanlardır, devamlı diğer koyunlarla birlikte olmak isterler. Sürüler çeşitli dişiler, erkekler ve yavrulardan oluşur. Dişi koyun yaşamı boyunca anne sürüde kalma eğilimi gösterirken koçlar kararsızlardır ve kolayca erkek sürüsünün içine dağılabilirler. Azgınlık dönemindeki erkekler birbirleriyle kavga ederler. Sosyal sınıf, boynuzların büyüklüğüne, hayvanın cüssesine ve boyuna göre belirlenir. Üst sınıftaki erkekler kızgınlık döneminde dişilerin peşindedir ve alt sınıftakilerin yaptığı gibi otlama derdinde değildirler.

Büyük sürülerdeki koyunlarda alt sınıftakiler daha çok çiftleşme eğilimi gösterir. Nispeten daha küçük gruplarda çiftleşmede sosyal sınıf devreye girer, yetiştiriciler anlamalıdır ki, bu tipğ yönetim şartları altında alt sınıftaki koçlar çiftleşmek istemeyebilir. Koyunlar mevsime bağlı olarak birden fazla üreme gösterebilirler ve genellikle 7-12 aylık iken cinsel olgunluğa ulaşırlar. Çiftleşme davranışları ön ayaklarıyla eşelemek, dürtmek, tekmelemek ve itmek şeklindedir.

Bir de koyunlarda görülen birkaç davranış bozukluğundan bahsedelim. Mesela yavru çalma koyunlarda karşılaşılan bir durumdur. Koyunlar başkalarının yavrusunu kendi doğurmadan önce çalabilir ve kendi yavrusunu doğurduktan sonra reddeder. Bireysel ağıl veya kısmi bariyer genellikle çalmayı önler. Koyun önce yavruya el koyacak daha sonra ona barınak sağlayacaktır. Bunun dışında yavruyu inkar etme de koyunlarda görülen bir durumdur. Bu bozukluk sosyal hiyerarşi veya psikolojik davranışsal bozukluklar veya çevresel faktörlerle bağdaştırılabilir. Koyun için yünün kokusu çok önemlidir ve tanıdık gelmeyen koku yavrusunu reddetmesi için iyi bir neden olabilir.
Kaynak: Hayvancılık Akademisi