Kivi Hasat Şenliği Yapıldı
Ordu Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Kivi Şenliği' düzenlendi.
Gülyalı ilçesi Turnasuyu mahallesinde Sabri Engin’in kivi bahçesinde gerçekleştirilen kivi şenliğine, Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, Bayram Gale, ODÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Metin Kara, ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Tahsin Tonkaz, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, TKDK Ordu İl Koordinatörü Ethem Gözkonan, daire müdürleri ve kivi üreticileri katıldı.
Bu yıl 10'uncusu gerçekleştirilen Kivi Şenliği'nde bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Bayram Gale, ”Kivi Şenliği'ne çok yoğun katılımın olması beni çok memnun etti. Özellikle de hanımların yoğun bir şekilde bu şenliğe katılması, hakikaten kivi meyvesinin Ordulu çiftçiler tarafından benimsendiğini gösteriyor. Fındık, bal ve kivi, Ordu’nun sembolü haline geldi. Bu üç ürün bizler açısından da bir tanıtım vesilesi. Dolayısıyla kivinin ekonomik değerinin yanında, tanıtım faydası da var. Türkiye bizi bu yönleriyle tanıyor. Kivi, Yeni Zelenda menşeli bir ürün. 25 yıl önce Türkiye'de üretimine başlandı. Türkiye'nin kivi üreten bir ülke haline gelmesine katkı sağlayan Tarım Bakanlığı yetkililerine biz de buradan teşekkür ediyoruz. Kivi Ordu’da 2 bin üreticinin gelir kaynağı. Kivi üreticilerimizin bundan sonra kivi bahçelerini, ürünlerini, kaliteyi artırması bu açıdan önemli diye düşünüyorum” diyerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kivi hasat şenliklerini, Ordu'da üretilen kivinin tanıtımını yapmak, pazarlamasına katkıda bulunmak amacıyla bundan tam 10 yıl önce başlattıklarını söyleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, ”Bu sene itibariyle 7 bin ton civarında üretim bekliyoruz. Yaklaşık 3 bin dekar civarında işletmelerimiz mevcut. 2 bin yetiştiricimiz kivi yetiştiriciliği yapıyor. Bu 7 bin ton kivi ile bu ilimizin ekonomisine 15 milyon TL katkı sağlıyoruz. Bu katkıyı arttırmak istiyoruz. Çünkü, ilimizde son derece uygun kivi yetiştiriciliği yapabileceğimiz alanlarımız var. İşte bu alanları da kivi üretimine kazandırmak ümidi ile çalışmalar yürütüyoruz. Sayın Valimizin talimatıyla hazırlamış olduğumuz kivi yetiştiriciliğini geliştirme projelerimiz de DOKAP Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunduk ve projemiz onaylandı. 2018 yılında bu projeyi uygulamak suretiyle yeni kivi bahçeleri de oluşturacağız. Ordu kivisi marka olma yolunda ilerliyor. Türk Patent Enstitüsüne başvurumuzu yaptık, eksik olan belgelerimiz vardı o belgeleri tamamlamak için de şu an Ordu Üniversitemizle beraber çalışıyoruz. Ordu Üniversitemiz ile birlikte yürüttüğümüz bu çalışmayı tamamladığımız takdirde Patent Enstitüsüne başvurup, Ordu kivisini de markalaştırmış olacağız” diye konuştu.
Kivi bahçesi sahibi Sabri Engin ise, yarı atıl durumda olan fındık bahçesini kivi bahçesine çevirdiğini, diğer düz arazilerde bulunan fındık bahçelerinde de kivi yetiştirdiğini söyleyerek, bu tür şenliklerin uzun yıllar devam etmesi temennisinde bulundu ve 2017 yılı hasadının hayırlı olmasını diledi.
Protokol konuşmalarının ardından, "En İyi Kivili Pasta Yarışması"nda dereceye girenlere ödülleri verildi. Her yıl ev hanımları arasında yapılan yarışma bu yıl Ordu’da hizmet veren pastaneciler arasında yapıldı.
En İyi Kivili Pasta Yarışması'nda birinciliği Unpam Pastanesi, ikinciliği Yanıkoğlu Unlu Mamuülleri, üçüncülüğü ise Dora Pastanesi alırken, yarışmalarda dereceye giren pastane sahiplerine ödülleri, Vali Yardımcısı Ekrem Ballı ve diğer protokol üyelerince verildi.
Kivi Şenliği kapsamında düzenlenen "En İyi Kivi Bahçesi" yarışmasında ise Gülyalı Turnasuyu’ndan Mustafa Öztürk birinciliği, Altınordu Burhanettin Mahallesinden Feridun Özel ikinciliği, Gülyalı Hoşköy’den Beşir Sipahi üçüncülüğü aldı.
"En İyi Kivi Bahçesi" yarışmasında dereceye giren kivi üreticilerine de ödülleri, Vali Yardımcısı Bayram Gale ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.
Program, protokol mensupları tarafından kivi hasadının yapılmasıyla son buldu.