Kırsal Kalkınma Yatırımlarının %50'si Tarım ve Orman Bakanlığından
EGEOLAY/2006 yılından bu yana '%50 sizden %50 bizden %100 sizin' sloganıyla Kırsal Kalkınmaya Yönelik Yatırımları destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hibe destek programı, 14.etap başvurularıyla devam ediyor.
Sadece tarımsal ürünleri değil, bu ürünlerin işlendiği, paketlendiği ve depolandığı tesislerin yanı sıra bu tesislerde kullanılacak enerji üretim tesislerini de destekleyen Tarım ve Orman Bakanlığı, “Kırsal Kalkınma Desteklenmesi Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı” 14. Etap için başvuruları almaya devam ediyor. Başvurular 9 Nisan 2021 tarihine kadar devam edecek.
Programla ilgili konuşan İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen, bu desteklemelerin Küçük ve Orta Ölçekli (KOBİ) işletmeler için çok önemli bir fırsat olduğunun altını çizerek; “Bakanlığımızın bu desteklemeleri 2006 yılından bu yana devam ediyor. Bu desteklemelerin ana amacı kırsal alanda gelir düzeyini yükseltmek ve üretilen tarımsal ürünlerin kıymetini artırmak. İzmir’de bu sene desteklemelerin 14. Etabı gerçekleştiriliyor. 2006 yılından bu yana İzmir’de toplam 452 projeye yaklaşık 185 Milyon TL hibe desteği verildi. Bu hibe destekleriyle 415 Milyon TL tarımsal işletme yatırımı yapılması sağlandı. 5000’e yakın kişinin istihdam edildiği bu işletmelerin birçoğu, almış oldukları bu desteğin gücüyle yola çıkarak bugün işletmelerini kat kat büyütmüş durumda” diye konuştu.
Son Başvuru Tarihi 9 Nisan
Başvuruların www.tarimorman.gov.tr adresine yapılacağını ve son başvuru tarihinin 9 Nisan olduğunu da hatırlatan Özen, yatırım yapmayı planlayan gerçek ve tüzel kişilerin İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurarak ayrıntılı bilgi alabileceğini ifade etti ve Üretici Örgütlerinin, Genç ve Kadın girişimcilerin öncelikli olduğunun da altını çizdi.
Program çerçevesinde İZMİR’de desteklenecek yatırım alanları şu şekilde:
1)Tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar;
a)Tıbbi Aromatik Bitkiler
b)Bitkisel Ürünler
c)Hayvansal Ürünler
d)Çelik Silo ve Soğuk Hava Deposu
2)Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar;
a)Sera Yatırımları
b)Büyükbaş Hayvancılık Sabit Yatırımları
c)Küçükbaş Hayvancılık Sabit Yatırımları
d)Kanatlı Yetiştiriciliği Sabit Yatırımları
e)Kültür Mantarı Üretimi Sabit Yatırımları
f)Büyükbaş/Küçükbaş Kesimhane Yatırımları
g)Kanatlı Kesimhane Yatırımları
3)Proje Kapsamında Yer Alan Tesislerde Kullanılmak Üzere Enerji Üretim Tesisleri
4)Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yapılmasına Yönelik Yatırımlar;
a. Denizlerde Yetiştiricilik
b. İç Sularda Yetiştiricilik
5)Hayvansal ve Bitkisel Orijinli Gübre İşlenmesi, Paketlenmesi ve Depolanması Yatırımları;
a)Hayvansal Orjinli Gübre
b)Bitkisel Orjinli Gübre
Yeni yatırımların 3 milyon TL, tamamlama yatırımlarının 2 milyon TL, kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve modernizasyon yatırımlarının 1,5 Milyon TL ye kadar %50’sinin desteklendiği programda minimum başvuru miktarı 250 bin TL.
KAYNAK