Kalbinize yapacağınız 5 iyilik

13 Şubat 2015 - 11:10

Dünyada ölüm nedenleri arasında başı çeken kalp ve damar hastalıklarının görülme yaşı artık çocukluk dönemine kadar inmiş durumda.

    Dünya Sağlık Örgütü'nü göre gerekli önlemler alınmazsa 2015 yılına kadar her yıl yaklaşık 20 milyon insan daha kalp ve damar hastalıklarından, özellikle kalp krizi ve inmelerden hayatını kaybedecek. 

Acıbadem Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla kalbinize yapacağınız 5 iyiliği sabah.com.tr'ye anlattı. 


1.BALIK VE CEVİZ 
Yapılan çalışmalar Omega-3'ün sağlık açısından sayısız faydasını ortaya koyuyor. Omega-3 vücudun üretmediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağ. Kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu etkisi bulunan, hem damarları koruyan hem de kandaki yağ ve kolesterol dengesini düzenleyen Omega-3 yağı balıklardan en çok somon, sardalye ve ton balığında bulunurken, bitkisel omega-3 için de taze ceviz tüketimi öne çıkıyor. Piyasada çok çeşitli miktarlarda Omega-3 tabletleri bulunuyor ancak en faydalısı bu mucizevi yağı besinlerden almak. 


2.SEBZE-MEYVE OLMAZSA OLMAZ 
Siz siz olun kalbinizi korumak için bugünden tezi yok günde en az 5 porsiyon taze-meyve sebze tüketin. Hem damarları koruyan hem de vücudu güçlendirerek enfeksiyonlara karşı bariyer oluşturan sebze-meyveleri mevsiminde tüketmek de önemli. Sofralardan yeşil salatayı eksik etmemek, sebzeleri uzun süreli ve yüksek ısıda pişirmek yerine buharda ve kısa süreli pişirmek olası vitamin ve mineral kayıplarını önlüyor. Özellikle az pişkin brokoli tüketimi damar sağlığına katkıda bulunurken, çeşit çeşit mevsim meyveleri de hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı kuvvetlendiriyor hem de kalp ve damar sağlığına fayda sağlıyor. Ancak meyveleri posası ile tüketmek en faydalısı. Meyve tüketemeyenler için taze sıkılmış bir elma, portakal, mandalina, armut, havuç ve kırmızı turp karışımı damar sağlığı için birebir. 


3.SU TÜKETMEYİ İHMAL ETMEYİN 
Soğuyan havalarla birlikte su tüketimi de azalıyor. Ancak vücudun sıvı alımına son derece ihtiyacı var. Günde en az 1.5 litre sıvı tüketimi önemli. Sıvı alımını mümkünse su olarak yapmalı. Günlük yeterli miktarda sıvı tüketimi tansiyonu dengeliyor, çarpıntı şikayetlerini azaltıyor, damar sağlığı üzerine olumlu etki oluşturuyor. Ancak özellikle çayınızı şekersiz içmeye, ayranı da tuzsuz hazırlamaya dikkat etmek gerekiyor. 


4.BAŞINIZI SOĞUKTAN KORUYUN 
Soğuklardan etkin şekilde korunmak kalp krizi ve kalp yetersizliği riskini azaltıyor. Kış mevsiminde kalp krizi oranlarında % 50 lik artış gözlenirken, soğuktan etkin şekilde korunma ile bu oran azaltılabiliyor. Soğuktan korunmak için genellikle göğüs bölgesine dikkat edilirken çoğunlukla kafa bölgesi ihmal ediliyor. Ancak kafa bölgesinden üşütmemek bu nedenle şapka, bere ve yağışlı havalarda şemsiye kullanmak önemli. 


5.KIŞIN DA GÜNEŞLENİN! 
D vitamini desteğinin kalbinizi koruduğunu biliyor muydunuz? Kış döneminde güneş ışınlarına sıklıkla uzak kalındığından vücutta D vitamini seviyesi azalıyor. Güneş ışınları balık, ceviz-fındık-badem gibi besinlerle aldığımız D vitamininin vücutta aktif hale geçmesinde görev alıyor. Doç. Dr. Ahmet Karabulut, "D vitamini düzeyi kritik seviyenin altına düştüğünde kalp krizi riskinde 3 kat artış olmaktadır. Sonbahar ve kış döneminde pastırma yazını hatırlatan güneş ışınlarını da kaçırmamak esastır" dedi.