Kahverengi Kokarca'nın Karadeniz Bölgesi'ne yayılmasının ardından fındık üreticileri kabusu yaşadı

04 Ekim 2024 - 15:43

Kahverengi Kokarca Böceği, şehir merkezlerinde ve köylerimizde hızla yayılmaya devam ederken, bu istilacı türün tehlikesi her geçen gün daha da belirginleşiyor.

#ÖLÜMBÖCEĞİ!

Uzmanlar, bu zararlı böceğin özellikle tarım sektörümüzü tehdit ettiğini vurguluyor. Başta fındık olmak üzere, tam 400 farklı bitki ve 40 çeşit meyvede büyük zararlara yol açan kahverengi kokarca, bu hızla yayılmaya devam ederse tarım ekonomimiz kelimenin tam anlamıyla çökmeye hazırlanıyor!
Kahverengi Kokarca’nın Karadeniz Bölgesi’ne yayılmasının ardından fındık üreticileri kabusu yaşarken, sadece fındık değil, meyve bahçeleri de bu böceğin acımasız saldırılarına maruz kalıyor. Eğer bu istilaya karşı acil önlemler alınmazsa, sadece tarım ürünlerinde değil, ülkenin genel gıda tedarikinde bile büyük bir kriz kapıda olabilir. Fındık ihracatımızda telafisi olmayan kayıplar yaşanabilir ki bu da ekonomimizde milyarlarca dolarlık zarar anlamına gelir.
Bununla da bitmiyor! İnsanlar açısından zararsız olduğu düşünülen kahverengi kokarca, aslında tahmin edilenden daha tehlikeli. Vücudundaki toksik sıvılar, insan derisinde ciddi tahrişe ve gözlerde kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Gözle teması durumunda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilecek bu böcek, evlerimize kadar girerek günlük hayatımızı da tehdit ediyor.
Gerekli önlemler alınmazsa, hem tarım ürünlerimiz hem de halk sağlığı ciddi bir tehlike altında. Yetkililer bu konuda acilen önlem almalı ve kamuoyunu bilgilendirmeli!
 KÜMBET YAYLASI