Gölköy'e önce gölün kendisini görmek için gitmek lazım. Adı: Ulugöl

23 Ağustos 2015 - 13:09

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Türkiye'nin yaşlanma atlasını çıkarmaya çalışıyor. Bu çalışma kapsamında Gölköy,Türkiye'nin ömre ömür katan yerleri'nde sıralamaya girmiş. İşte GEROATLAS adını verdikleri projede Gölköy ile ilgili bölüm:

- 30 bin nüfuslu Gölköy, yılın neredeyse tamamında yağmur alıyor. Ortalama yaşam süresiyse 82 yıl.

- Ordulu edebiyatçı Hamdi Koç, Atlas dergisi ekibiyle birlikte Gölköy’ü gezdi: “Gölköy’de mutlu insanlarla karşılaştım. İstanbul’da herkesin suratından düşen bin parça. Büyük şehirlerde kendimizden farklı bir yüz ifadesiyle karşılaşmayı beklemeyiz ama orada insanlar iç huzuru keşfetmiş. Yanlarına yaklaştığınızda gülümsemeye hazır yüzler görüyorsunuz.”

- “Aidiyet duygusunu kaybetmemişler, oradan kopmamışlar. Herkes irili ufaklı arazi sahibi.”

- “Biraz yukarılara çıktığınızda yaylacılık kültürünü görüyorsunuz. Upuzun tüylü koyunlar, devasa mandalar var. O kadar sulak bir alan ki hayvanlar orada cennette gibi. Çok ciddi arıcılık yapılıyor.”

-“Gölköy’e önce gölün kendisini görmek için gitmek lazım. Adı: Ulugöl. Yüksek ağaçlar da gölü, göğe doğru kapatıyor. Ve suya harikulade yeşil bir renk veriyorlar. Çevredeki ormanda insan seve seve kaybolabilir.”