Gelecekte ticarette yerelleşme bir seçenek değil, artık zorunluluk..
Küresel ticaret savaşları, karbon ve gümrük vergileri, tedarik zincirlerindeki kırılmalar.
Abdurrahman Kaan yazdı;
Tüm bu gelişmeler, dünyanın üretim ve tüketim alışkanlıklarını yeniden şekillendirecek. Bu yeni dönemde, küreselden yerele doğru güçlü bir geçiş yaşanıyor.
Ülkemiz, bu dönüşümü doğru değerlendirecek adımları atarsa merkeze yerleşecek coğrafi bir konuma sahip.
Son yaşanan gelişmelerle birlikte, özellikle küresel tedarik zincirlerinden, üretilen her türlü ürüne kadar bir çok değişimin kapısı sonuna kadar açılıyor.
Avrupa, Asya ve Afrika’nın kesişim noktasında bulunan Türkiye, sadece coğrafi olarak değil, sahip olduğu üretim altyapısı, geliştirileceği genç nüfus fırsatı, tarımsal çeşitliliği ve biyoteknoloji potansiyeliyle de öne çıkıyor.
Ancak bu potansiyeli gerçek güce dönüştürmek için artık yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var.ÜRETİM GÜCÜ..
Yerel üretimi sadece tarıma indirgeyen değil, ileri teknolojiyle bütünleştiren bir strateji ile kırsalı kalkındırarak üretim merkezi haline getirerek, üreticiyi baş tacı yapan, değeri yerelde tutan, inovasyonu tabana yayan bir kalkınma modeli ile katma değerli üretimi teşvik etmelidir.
Yerelde yüksek katma değerli üretimi mümkün kılmak, Dünya'nın EN BÜYÜK tesislerini kurmaktansa, yerelde güçlü, yerel kaynaklardan beslenen, ekosistemlerle donatılmış daha butik ve bilim ve teknoloji dolu,şehir konforunu içinde yaşatan “Akıllı tarım kentleri”
artık kurmalıdır.
Türkiye'nin bu dönüşümün öncülerinden biri olabileceğine yürekten inanıyorum. Çünkü biz yereli güçlendirdikçe, aslında geleceğimizi güçlendiriyoruz. Ve bunu başarabilecek olan kişiler, ülkemizin gençleri. Üretime yönelen her ekip başarabilecek bunu.
Yerelde organize ekosistem ile üretilen gıdaları, sağlıklı beslenmeye önem veren ve toplumsal kalkınmayı, destekleyen bir zihinsel dönüşümü tesis edeceğiz.
Almanya, şehirleri dönüştürmek için yereli önce kalkındırdı sonra şehirlerden yerele yatırımı teşvik etti.Sonra boşalan şehirleri yeniden marka şehirler haline getirdi.
Türkiye akıllı tarım kentleri ile Büyükşehirlerden kendi özüne dönerek yerelleştikçe büyüyecek.