Fındıkta kanser tehlikesi!

09 Haziran 2016 - 12:41

Fındık bahçelerine musallat olan küllenme hastalığı artarak devam ediyor. Küllenme fındık bahçelerini adeta tamamen kaplamış durumda. Küllenmeye maruz kalan 2016 yılı ürününde büyük kayıp bekleniyor.


Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta küllenme hastalığının üreticileri korkuttuğunu belirtti. Türk fındığının kanser virüsüyle karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Karan, batıdan doğuya tüm fındık bahçelerinde görülen ve artarak devam eden küllenme illetinin ürüne büyük zarar verdiği kaydetti.

Karan, küllenme hastalığının bahçeleri tamamen sardığını vurgulayarak şunları söyledi; “Hasat sonrası sararması gereken yemyeşil fındık bahçeleri şuanda sararmış durumda. Yağışlı havayla birlikte küllenme kendini iyiden iyiye gösterdi. Sararan bu yapraklar havaların açmasıyla birlikte dökülecek ve fındık korumasız kalacaktır.

Meteoroloji tahminlerine göre Temmuz ayında yüksek sıcaklıklar beklenmekte. Bugüne kadar başına gelmedik kalmayan 2016 ürünü birde yanıkla karşı karşıya gelebilir. Öte yandan küllenme hastalığı ürünü de sarmış durumda. Küllemenin yapraktan çotanağa geçmesi nedeniyle üreticilerimiz istediği oranda ürün alamayacaklardır. Çotanağın beslenmesi yetersiz kalacağı için önemli ölçüde verim düşüklüğü yaşanacaktır. Fındık çotanakları bembeyaz küf içinde.

Bu illet ne yazık ki, ürüne de zarar verecek ve olgunlaşmadan dökülmeler olacaktır. Geçtiğimiz yıllarda bu gözle görüldü. Küllenme olan bahçelerde fındıklar olgunlaşmadan döküldü. Dökülmeyen fındıklarda ise randıman düşüklüğü yaşandı.

Şuanda yapılan ilaçlama yeterli derecede küllenmeyi önlemiyor. Sonuç olarak küllenme hastalığı rekolte kaybına neden olacaktır. Buda üreticinin ve ülkemizin büyük kaybı demektir. Fındığa musallat olan kanser illeriyle ilgili yetkililerin tam anlamıyla harekete geçerek bunun bertaraf edilmesi için çözüm üretmesi gerekmektedir.

Bu virüs bahçelerimize bulaşmış durumda ve bu virüsün kurutulması biz fındık üreticisi için çok çok önemlidir.

Daha da ötesi fındıktan ülkemize sağlanan döviz girdisi için önemlidir. Küllenmeye bağlı kalite ve verim kaybı küçümsenmeyecek kadar artmaktadır” dedi.