Fındıkta Dengeler Değişiyor!.. Artık Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak..
Fındıkta gerçekten ezberler bozuldu. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Dengeler değişiyor. Herkes işini çok ama çok iyi yapmak zorunda.
Fındıkta sürdürebilirlik ve izlenebilirlik ile ilgili verimlilik çalışmaları aralıksız sürüyor. Üretici, ziraat odaları, ihracatçılarımız, tacirlerimiz, borsalarımız herkes bu değişime ayak uydurmak zorundadır.
Öncelikle son zamanda asli görevi verimi artırmak, fındıkta hastalıkları önlemek, ilaçlama yapmak bilinçli üreticiyi ortaya çıkarması gereken ziraat odalarının yapması gereken bütün işleri, ihracatçılarımız ve borsalarımız üstlenmek zorunda kaldılar.
Çünkü ülkemiz dikim sahalarında verim, dönümden 80-90 kiloya düşmüş, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde ama bizim Ziraat odalarımızın gündeminde felaket açıklamaları ve korku tüneli oluşturmak don oldu, hastalık oldu, fındığımızı devamlı sorunlu göstermek var.
Ziraat odalarından ümidi kesen borsa başkanları, fındık ihracatçıları kendi imkanlarıyla ülkemiz genelinde iyi tarım uygulamalarını başlatarak örnek bahçeleri artırıyorlar. Çocuk işçiliği önlüyorlar, bilinçli üretim için üreticiye eğitim seminerleri düzenliyorlar. Öncelikle Trabzon Ticaret Borsası bu konuda çok önemli çalışmalar yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar.
Trabzon Ticaret Borsasını ve ihracatçılarımızı fındıkta bilinçli üretim ve verimliliği artırma noktasında yaptıkları çalışmalar için kutluyorum.Fındık ihracatçılarımızı fındıkta sorunların çözümü için özelikle Karadeniz Fındık ve Mamülleri ihracatcı birliğini kutuluyorum.Trabzon Borsası bu önemli konuda çok önemli başarılı çalışmalarını artırarak sürdürüyor.
Son olarak fındıkta tek gövdeli aşılı fındık ağaçları büyüyor.
-Trabzon’da tesis edilen Türkiye’deki tek örnek bahçedeki 40 ağaçta fındık oluşmaya başladı.
700 bin hektarı aşkın bir alanda ve tamamına yakın ocak sistemi ile dikilmiş bahçelerde yetiştirilen fındık ta, yeni arayışlar ve uygulamalar yapılıyor.
Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB), başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere sektörle ilgili tüm resmi ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile 2014 yılında yaşlı bahçelerin sökülerek yeniden dikilmesiyle uygulamaya koyduğu “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi” kapsamında, Trabzon’da tesis edilen ağaç formatında tek gövdeli olarak yetiştirilen aşılı fındık bahçesinde olumlu gelişmeler yaşanıyor.
Merkezi Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu’ndan temin edilen ve tek gövde üzerinde yer alan fidanlardan Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır Mahallesi’ndeki bahçeye dikilen 40 fidanın bir kısmında fındık çotanaklarının da oluşmaya başlandığı gözlendi.
Türkiye’de bahçe formatında aşılı fındık fidanları ile oluşturulan tek tesis olan Ekrem Zengin’e ait tesise dikilen fidanlar beklenenin üzerinde gelişim gösteriyor.
Projenin Tarım İl Müdürlüğü ayağında bahçelerden sorumlu Ziraat Mühendisi olan Erdal Yığcı, gövdesinden dal vermeyen ağaçlara aşılanan Giresun yağlısı çeşidinin yöre şartlarına uyum sağladığına dikkat çekerek, “Bir dönümlük alana 4-5 metre aralıklarla 3’ü tozlayıcı palaz türünde olmak üzere diktiğimiz 40 fidanda tuttu. 3 yaşındaki fidanların bazılarında fındık bile oluşmaya başladı.
Fidanlar tek ağaç şekliyle 6-7’inci yıldan itibaren hedeflenen verimde fındık vermeye başlayacaklar. Üreticimiz bahçesi ile çok ilgili. Biz de sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Görülecektir ki, çok fındık almak için aynı yere çok ağaç veya dal dikmeye gerek yoktur” dedi. Evet fındıkta ezberler bozuldu,herkes işini iyi yapacak yada yok olacaklar.Trabzon Borsasını bu önemli çalışmalardan dolayı kutluyor,diğer borsalarımıza da örnek olmasını diliyorum.