Fındık Üreticisini 'küllenme' korkusu sardı
Geçtiğimiz sene yaşanan don afetinden sonra yok denecek kadar az olan fındıkta bu yılda baş gösteren küllenme hastalığı nedeniyle tedirgin olan üreticiye bu hastalıkla mücadele konusunda eğitimler devam ediyor.
Ordu’da için alternatifi olmayan fındık, Ordu hatta ülke ekonomisi için büyük öneme sahip. Geçtiğimiz yıl meydana gelen don afeti nedeniyle büyük rekolte kaybına uğrayan üreticiyi bu yılda küllenme hastalığı korkusu sardı.
Fındık bahçelerinde 2014 yılında epidemi yapmaya başlayan ve 2015 yılında da artarak devam eden fındık bitkisinin önemli hastalıklarından olan “külleme hastalığı” ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Ordu genelinde eğitim seferberliği başlatılmış olup, bu amaçla ilçelerimizde görevli tarım danışmanları ve çiftçilerin katılımıyla toplantılar düzenlenmekte.
İlk olarak Altınordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nce başlatılan eğitimler; Gölköy, Çamaş ve diğer ilçelerimizle devam etmekte. Eğitimler öncelikle toplantı salonlarında teorik olarak; külleme hastalığı etmeninin tanımı, yaşayışı, hastalık belirtileri ve kültürel önlemler hakkında detaylı bilgiler verilmekte. Daha sonra hastalığın görüldüğü bahçelerde uygulamalı olarak, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri eşliğinde eğitimler yapılmakta.
Fındık bahçesinde uygulamalı eğitimde; hastalığın yaprak alt yüzeyindeki spor taşıyıcı yapıları, hastalığın yaprak ve meyvedeki zararı da gösterilerek bu dönemde yapılması gereken kimyasal mücadelede geçici tavsiye olarak önerilen BKÜ’leri tanıtımı yapılırken, uygulanacak ilaç dozları ve ilaçlamada, yaprakların alt ve üst kısımlarının kapama bir şekilde ilaçlanması gerektiği anlatıldı.
Bitki Koruma Ürünü (BKÜ) ambalajlarının nasıl imha edilmesi ile ilgili bilgiler veren uzmanlar, uygulama yapacak üreticilerimizin mutlaka BKÜ Uygulama Belgesi olması gerektiğini anlattılar.
Ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Fındık Araştırma İstasyon Müdürlüğü tarafından Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde saha çalışması yapıldı. Yapılan bu çalışma sonucu uzmanlar, hava sıcaklığı ve neme bağlı olarak artış gösteren külleme hastalığı bitkinin yaprak ve çotanaklarında etkisini gösterdiği ve İlimizde nem ve sıcaklık durumuna göre % 60-100 oranında yaygınlığı tespit ettiler..
Hastalıkla mücadele konusunda açıklamalarda bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, “Çalışma sonucu Bakanlığımızca geçici tavsiyesi bildirilen Fluopyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l SC, Triadimenol % 50 EW ve Kükürt 800 g/l SC aktif maddeli bitki koruma ürünlerinin tavsiye dozları İl Müdürlüğümüzce yapılmakta olup, tüm ilgili kuruluşlara bildirilmiştir.
1.ilaçlama: Önceki yıllarda hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçelerde ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise, belirtiler görülmeden önce o yılın sürgünleri 25-30 cm olduktan ve yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra ilk ilaçlama yapılmalıdır.
2. ve diğer ilaçlamalar: Kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak, enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar ilaçlamalara devam edilmelidir.”