FINDIK ÜRETİCİLERİ FINDIKTA TABAN FİYAT UYGULAMASI İSTİYOR
TRABZON GAZETECİLER CEMİYETİ'NDE BUGÜN BERABERİNDE ORTAHİSAR MUHTARLAR DERNEĞİ VE TRABZON ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI YÖNETİM KURULU ÜYELERİ İLE BİRLİKTE BİR BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYEN FINDIK ÜRETİCİLERİ YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI İSMAİL BAYRAK 'FINDIĞI ÜRETEN ÇİFTÇİ HAKKINI ALAMAMAKTA, AMA ARACI, KIRICI, TÜCCAR, İHRACATÇI, FABRİKATÖR HEPSİ KAZANMAKTADIR' DEDİ.
Trabzon’da fındık üreticileri yaş çay taban fiyatı olduğu gibi fındıkta da taban fiyat uygulamasına geçilmesini istedi.
Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde bugün beraberinde Ortahisar Muhtarlar Derneği ve Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte “Fındığın sorunları” konulu bir basın toplantısı düzenleyen Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Bayrak “Fındığı üreten çiftçi hakkını alamamakta, ama aracı, kırıcı, tüccar, ihracatçı, fabrikatör hepsi kazanmaktadır” dedi.
“Çayda taban fiyat belirleniyor da fındıkta neden belirlenmiyor?” diye soran Bayrak “Fındık rekoltesi bizzat fındık üreticisinin de içinde olduğu, İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri tarafından belirlensin. Harmanda üreticinin yazılı beyanına da dayandırılarak tespit edilsin. Yıllardan beri yaşanan yalan ve talan ortadan kaldırılsın , biz üreticiler buna razıyız. Farklı kuruluşlarca fındık rekoltesi yüksek belirlenerek düşük fiyat politikasına karşıyız” ifadelerini kullandı.
Fındıkta küllenme hastalığı iddialarına da göndermede bulunan Bayrak “Son yıllarda fındık borsalarının doğal olarak da Trabzon Ticaret Borsası’nın feryadı ’Külleme hastalığı var, fındıkta külleme’ toplantısı yaparak fındık elden gidiyor yaygarası ile fındıkta yaşanan sömürüyü örtmekten başka hiçbir anlam taşımadığını da görüyoruz.
Ülkemizde her ilçede örgütlenmiş binlerce Ziraat Mühendisi ve seçkin uzmanları ile çiftçinin emrinde olan Tarım Bakanlığı var. Onlar gerekli bilgilendirmeyi, ilaçlandırmayı ve diğer önerilerini köylere gelerek bizzat yapıyorlar. Kaldı ki külleme her yıl az da olsa görülen bir hastalıktır.
Yoğunluğu az olduğu yıllarda ilaçlama gereği yoktur. İklim koşularına bağlı olarak bazı yıllar salgın yapar. İklim koşullarının normal gitmesi ve Tarım Bakanlığı, Ziraat Mühendislerinin teknik önerileri ile söner. Sahada olmayan fındık baronlarının bundan haberi yok. Profesör ünvanlı bir iki bilim insanı getirip üreticinin gözünü boyayıp korkutmaktan başka bir şey bilmiyorlar” iddialarında bulundu.
Fiskobirlik’in devreye sokulmasını isteyen Bayrak “Fiskobirlik sektöre mutlak hakim olacak, yasal, mali ve idari donanıma kavuşturulmalı , dünya markası olan fındığımızın sorunları çözülmeli , fındık üreticisinin yüzü gülmeli , fındık bahçesinin soruları ile gönüllü ilgilenmelidir.
Kesinleşmiş yargı kararlarına karşın, Fiskobirlik olarak 2006 ürün bedellerinin karşılığının bu güne dek ödemediniz. 11 yıldan beri hak, hukuk tanımaz tutumunuz sorgulanıp, er geç bir gün hesap vermek zorunda kalacağınız günler gelecektir. Çiftçinin hakkını ödeyiniz.
Fındık üreticilerinin, bağımsız olarak örgütlenmesini sağlayacak iç hukuk düzenlemeleri yapılmalı Ziraat Odaları, birlikler, çiftçi örgütleri demokratik yapılara kavuşturulmalıdır. Lisanslı Depoculuk faaliyetleri şirketlere kazandırmaya yönelik değil, fındık üreticilerinin yararına olacak şekilde etkin hale getirilmelidir” ifadelerini kullandı.