FINDIK REKOLTE TARTIŞMALARINDA SON SÖZ ÜRETİCİLERİN

05 Ağustos 2015 - 10:18

Fındıkla ilgili kuruluşların rekolte tartışması devam ederken, tartışmaları sonlandıracak açıklama üretici kesiminden geldi. Fındık üreticileri üç kurumun açıkladığı rekolte tahminleri arasında Ziraat Odalarını dikkate aldığını kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları ve İhracatçı Birlikleri, fındık hasat sezonuna kısa bir zaman kala yaptığı rekolte tahmin çalışmalarının yankıları sürüyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü; 680 bin ton, Ziraat Odaları; 590 bin ton ve İhracatçı Birlikleri; 733 bin ton olarak rekolte beklediklerini açıklamıştı. Bu tahminler her yıl olduğu gibi bu yılda kavgaya dönüştü. Ziraat Odaları ve İhracatçı Birlikleri yaptıkları tahmini savunurken, bu tartışmaları sonlandıracak açıklamalara üreticiler cevap verdi. Üreticiler, “Rekolte tahminleri arasında Ziraat Odalarını dikkate alıyoruz” dedi.

Ordulu üreticiler, üç kurumun yaptığı rekolte çalışmasını şu ifadelerle yorumladılar:

MESUT ODABAŞ: FINDIĞIN 5’TE 1’İ BOŞ

Dalda gözükmeyle fındık var olmuyor. Fındığın 5’te 1’i boş. Çoğu fındık büyümedi zaten bunun 6’da 1’i kalır dalda. Ziraat Odasının tahmini biraz ılımlı olmuş. bu sene rekolte 500-550 civarında olacaktır.

ALAATTİN CANLICA: RANDIMAN KİLO DÖVMEZ

Bu sene Türkiye’de 450-500 arasında bir fındık olur. Fındık çotanaklarının içersinde 5 tanesinin 2 tanesi sağlam. Fındık mısır tanesi gibi ufak, randıman kilo dövmez. Düzce, Adapazarı gibi yerlerde fındık yok. Var deyip milleti kandırıyorlar ki rekolteyi yüksek gösterip fiyatı düşürmeye çalışıyorlar. 12 liradan alevre fındık satıyorlar. Sen kimin fındığını kime satıyorsun.

MEHMET ALTAŞ: HAYALİ BİR REKOLTE AÇIKLIYORLAR

Ziraat Odasının açıkladığı rekolte belki çıkar. Geri kalan açıklamalar yalandan ibarettir. Hayali bir rekolte açıklıyorlar.. Fındığın ağzı bağlandı daha büyümüyor.

SEBAHATTİN ENGİNYURT: UMULAN REKOLTE ÇIKMAZ

Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Odalarının açıkladığı rekolte arasında bir fındık bekliyorum. Geçmiş yıllardaki tecrübemize dayanarak bunu diyoruz. Geçen sene tekleme çotanaklıydı, bu yıl çotanaklı. 5’li bir çotanağın içinde 2 tanesi veya 3 tanesi boş. Onun için umulan rekoltenin çıkacağını zannetmiyorum. Yükseklerin fındığı iç bağlamamış.

YAŞAR KILIÇKAYA: YÜKSEK REKOLTE BEKLEMEYİN

Ziraat Odalarının yapmış olduğu tespite katılıyorum. Biz akşama kadar dalların altındayız. Fındığın olmasına 10 gün daha var. Fındık yanmadığı sürece rekolte olabilir ancak yüksek rekolte kimse beklemesin.

KADİR YÜKSEL: FINDIK DALDA KALMAZ

Üreticiyi yemeye çalışıyorlar başka bir şey yok. Yazık günah bu vatandaşa. Fındık şu anda yandı. Bu sıcaklar fındığın rekoltesinin en az 150 bin ton aşağı getirdi. Bu vatandaş çaresiz kaldı. Karadeniz sahilinde yüzde 70’inin kayda değer fındığı oluyor. Yüzde 30’unun 500 kilo fındığı oluyor. Bunu da Edip Sevinç, 733 bin ton fındık söylemiş. Bir köylere çıksın da fındığın halini görsün ondan sonra açıklasın. Sıcaklardan dolayı fındık fındıklıktan çıkmış. Şu anda fındığın randımanı 45 yok. Sıcaklık şiddetinin on gün daha süreceğini söylüyorlar. Bu halde bu fındık dalda kalmaz.

GALİP BEYAZIT: FINDIK YANDI

İç doldurmayan fındık yandı. Nasıl biliyorlar bahçedeki fındığı. 5 fındığın 3’ü sağlam 2’si boş. Ben senelerin fındıkçısıyım, fındıkta bir hafta öncesi ve bir hafta sonrası birbirini tutmaz. Bir hafta önce dolgun olarak hesap etti. Ancak şimdi fındık yandı neyi hesap ediyorsunuz.

DURSUN TUT: REKOLTELERİ KİMSE TUTTURAMAZ

Fındık 3’te 1’e düşer. Yağmur, kurak derken fındık etkilendi. Bu rekolteleri kimse tutturamaz. 3-4 tanede bir tane sağlam. Ben çuvala girmemiş fındığa şudur diyemem. Önceden bir çalışma yapılması bana göre yanlış.

MEHMET AKKÖSE: FINDIĞIN FİYATINI DÜŞÜRÜYORLAR

700 bin ton yapanlar sırf fındığın fiyatını ilk kafadan düşürmek için çabalıyorlar. Fındık rekoltesi 500 ya olur ya olmaz. Ben 65 senedir fındık topluyorum. Açıklanan rekolteler mümkün değil. 4 fındıkta 2’si sağlam. Fındığın fiyatını düşürmek için her türlü dalavereyi oynuyorlar.