FINDIK PATOZA GİRDİĞİ GIBI ÇIKMIYOR

25 Ağustos 2015 - 21:18

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) yönetim kurulu üyesi, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan 'Üreticilerimizin fındığını pazara ihtiyacı kadar indirmesi gerekir. Pazara dengeli fındık inmesi, emanete fındık bırakılmaması kesinlikle fiyatları etkileyecektir. Fiyatlar olması gereken seviyelere çıkacaktır' dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) yönetim kurulu üyesi, Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan “Üreticilerimizin fındığını pazara ihtiyacı kadar indirmesi gerekir. Pazara dengeli fındık inmesi, emanete fındık bırakılmaması kesinlikle fiyatları etkileyecektir. Fiyatlar olması gereken seviyelere çıkacaktır” dedi.

Soydan geçen sene yaşanan don olayı nedeniyle rekoltenin sıfır olduğu dokuz ilçede üreticinin 24 ay sonunda bahçesine girdiğini söyledi.

Bu sene yaşanan külleme hastalığının fındığı oldukça etkilediğine dikkat çeken Soydan bahçeden harmana gelen fındıkla patozdan çıkan fındığın da aynı olmadığını kaydetti.

Fındıkta boş oranının yüksek olduğunu söyleyen Soydan şöyle konuştu: “2015 yılı fındık sezonu yaklaşık 15 gün önce sahil ve orta kesimlerde başladı. Üreticilerimiz bir kısım fındığını patoza verdi. Fındıklar yavaş yavaş pazara inmeye başladı. Özellikle bu senenin ürününde şunu gördük. Bahçeden harmana gelen fındığın patoza girdikten sonra aynı çıkmadığını gördük. 

Fındıkta boş oranı yüksek. Geçen sene yaşadığımız don olayının zarar verdiği yerlerde boş oranı yüksek. Ayrıca iki yıldır yaşadığımız külleme (kül)’nin de fındığa verdiği zararı görmüş olduk. Bu da şunu gösteriyor ki bu sene yüksek düzeyde bir rekolte olmayacağı kanaatindeyiz. Normal seviyede bir fındık hasadı bekliyoruz.” 

 

FINDIK FİYATINI ÜRETİCİ BELİRLEYECEK

Üreticinin ihtiyacı kadar fındığı pazara indirmesi gerektiğini ifade eden Soydan sözlerini şöyle sürdürdü: “Dış ihracatımız ve iç tüketimimiz belki de yeterli gelmeyebilir. Ama önemli olan, bizi sevindiren geçen sene don olayından dolayı sıfır rekolte  olan dokuz ilçede üreticilerimizin fındık toplaması.

Çünkü o üreticilerimiz 24 ay bekleyerek bahçeye girdiler. Beklentimiz ilerleyen günlerde 14- 15 TL seviyesinde olması. Üreticilerimizin fındığını pazara ihtiyacı kadar indirmesi, dengeli fındık inmesi, emanete fındık bırakılmaması kesinlikle fiyatları etkileyecektir. Fiyatlar olması gereken seviyelere çıkacaktır. Fındık piyasası az ve talep doğrultusunda değişir. Fındık fiyatlarını üretici belirler. Üretici artık bilinçli hale gelmiştir. Satmak istediği fındığı yakaladığı zaman üretici fındığını satacaktır.”