FINDIĞIN BAŞKENTİ NERESİ?

27 Temmuz 2015 - 09:29

Türkiye'deki fındık üretiminde yüzde 33 ile liderliği elinde bulunduran Ordu'da Lisanslı Depoculuk ve Fındıkta Spot Borsasıyla ilgili hiçbir çalışma yapılmıyor.

 

FINDIĞIN BAŞKENTİ NERESİ?
Ordu ilinin yarısı kadar fındık üreten Giresun’da Lisanslı Depoculuk ve Spor Borsası 2016 yılında hayata geçiyor. Fındık Borsası ile ilgili ciddi adımlar atılmaması akıllara ‘fındığın başkenti neresi’ sorusunu getiriyor.

GİRESUN 2016’DA KAVUŞUYOR

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Temel Yanıkoğlu, dünyanın ilk fındık borsasının Giresun'da kurulacağını bildirdi. GTB'ce hazırlanıp Avrupa Birliğince desteklenen Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası Projesi kapsamında, fındığın alım-satım işlemleri ilk kez elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Yanıkoğlu, 2016 yılında hizmete açılması planlanan lisanslı depo ve borsada 17 bin ton fındığın depolanabileceğini belirtti.

OTB NEDEN SUSUYOR

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası Projesi’nin Ordu’ya da kurulması gerektiğini söyledi. Ordu Ticaret Borsası’nın (OTB) spor borsayı istemediğini belirten Cörüt, “Bu proje tek başına yapılmıyor. Biz bunun için mücadele veriyoruz fakat, gerekli yerlerden destek alamıyoruz. Bu konu ile ilgili ilerleyen günlerde çalışmalarımız olacak. Belediye aracılığıyla girişimde bulunarak, bir müteşebbisin üzerine hibe almayı düşünüyoruz” dedi.

OLMAZSA OLMAZIMIZ

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ise, “Bu projenin Ordu’ya da yapılmasını istiyoruz. Fakat bizim oda olarak bu projeyi hayata geçirme imkanımız yok. Hibelerden yararlanmak için borsaların öncülüğünde yapılması gerekiyor. Borsa adım atarsa arkasında dururuz. Çünkü en çok fındığı üreten il konumunda olan Ordu’ya değil de Giresun’a böyle bir projenin yapılması bizleri üzüyor” diye konuştu.