Fındığa Çocuk Eli Değmesin!

31 Temmuz 2015 - 15:09

Ordu'nun Fatsa ilçesinde mevsimlik tarımda çocuk işçiliğini engellemek için, Fatsa Yaz Kampı çalışmalarına başladı.

Türkiye’de 1 milyona yakın çocuk işçi olduğunu biliyor muydunuz?

Gezici mevsimlik tarım işçisi olarak ailelerine destek olmak için yollara düşen, eğitimlerini terk etmek zorunda kalan  çocuklar için, Hayata Destek Derneği “Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil” kampanyası adı altında Fatsa Yaz Kampını hayata geçirdi.

          Türkiye’de 400 binden fazla çocuk, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün en kötü çalışma biçimlerinden biri olarak tanımladığı mevsimlik gezici tarım işçiliğinde çalışıyor.

2013 yılında Hayata Destek Derneği tarafından hayata geçirilen “Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil” kampanyası, çocuk işçilerin, ayrımcılık yapılmadan, sağlık, eğitim ve yaşam hakları için mücadele ederek,  toplumda, çocuk işçiliği üzerine farkındalık yaratmayı amaçlayan projelerden oluşuyor.

          Yoksulluk sebebiyle; fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz etkileyen işlerde çalışan çocuklar için özellikle mevsimlik tarım işçiliği, aylar hatta yıllar boyunca evlerinden, okullarından uzakta yaşamlarına, eğitim, sağlıklı yaşam gibi en temel haklardan mahrum kalmalarına neden oluyor.

          Ordu’da, Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir ve Fatsa Belediyelerinin katkılarıyla kurulan yaz kampı,sağladığı eğitici faaliyetlerle mevsimlik tarım işçisi çocukların, bahçelere gitmesini engellemeyi, hayatları ve gelecekleri için doğru kararı vermelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

Çocukların tek işi çocuk olmaktır!

          Hayata Destek Derneği çocuk işçiliğinin sonlandırılması için devlet kurumlarını, özel sektörü ve tüm paydaşların üzerlerine düşeni yapmaları için acil harekete davet etmekte. Bu amaçla devlet kapsamlı istihdam politikalarının hayata geçirmeli, yasal mevzuatı iyileştirmeli,  denetimleri etkin biçimde gerçekleştirmeli, çocukların okula devamını sağlamalı ve eğitim açıklarını gidermelidir.Özel sektör mal ve hizmet üretiminin hiçbir aşamasında çocuk işçiliğineizin vermemelidir. Tüketiciler, satın aldıkları ürünlerde çocuk işçiliği olup olmadığını sorgulamalı,  çocuk işçiliği ile mücadeleye destek vermelidir.

 

Hayata Destek Derneği Hakkında

Hayata Destek, doğal ve insan kaynaklı afetlerden etkilenmiş toplumların temel haklarına erişimini sağlamak ve ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Uluslararası insani yardımın temel ilkelerini benimseyen Hayata Destek;  insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hesap verebilirlik çerçevesinde  faaliyetlerini Türkiye ve çevresi bölgelerde sürdürüyor. Hayata Destek,2011 yılında Küresel İlkeler Sözleşmesini imzaladı. Detaylı bilgi  için www.hayatadestek.org adresi ziyaret edilebilir.