Enver Yılmaz'ın Tavrı Yeni Şafak'ı Da İsyan Ettirdi

03 Ocak 2016 - 15:18

ik cezalarına destek veren ve CNN Türk'te yaptığı konuşmada ceza yiyenleri Trafik Canavarı diye nitelendiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'a cezalar ve özellikle de üslubundan dolayı çok ağır tepki geldi. Yeni şafak Yazarı Ahmet Ulusoy, Ordu'da radar şoku yazısında Başkan Yılmaz'ın cezaları savunmasının hata olduğunu, verilen cezalara karşı tepki gösterenlere karşı takındığı tutumun ise çok incitici olduğunu söyledi. Ahmet Ulusoy'un yazısı;

Ordu’da can yakan trafik cezalarına destek veren ve CNN Türk’te yaptığı konuşmada ceza yiyenleri Trafik Canavarı diye nitelendiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’a cezalar ve özellikle de üslubundan dolayı çok ağır tepki geldi. Yeni şafak Yazarı Ahmet Ulusoy, Ordu’da radar şoku yazısında Başkan Yılmaz’ın cezaları savunmasının hata olduğunu, verilen cezalara karşı tepki gösterenlere karşı takındığı tutumun ise çok incitici olduğunu söyledi. Ahmet Ulusoy’un yazısı aynen şöyle:

   

Ahmet Ulusoy

Ordu’da radar şoku…

Bugünlerde Ordu ilinden geçen bütün sürücüleri feryat ettiren, her feryatta Ordu Belediye Başkanı’nın cevap yetiştirmeye çalıştığı ve muhalefet partilerinin meclis gündemine taşıdığı garip ve de gereksiz bir gündem yaşanıyor Karadeniz’de.
Aslında bu gündem Karadeniz sınırlarını aştı ve ulusal basına malzeme olacak kadar da yeni bir tartışmanın odağı haline geldi.
**
Ordu’da 18 Kasım’dan itibaren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kapsamında 19 kule radar cihazı ile 11 araç plaka sistemini içeren bir uygulama başlatıldı.
Bu uygulama ile 24 saat kesintisiz hız ihlali denetimi yapılarak Ordu’dan geçen araçlar fotoğraflanıyor, ceza yazılıyor ve adreslerine gönderiliyor.
Masum bir uygulama gibi görünen bu düzenleme sonrasında verilencezaların yüksekliği ve kısa sürede çok sayıda olması; sosyal medyada hatta ulusal medyada büyük tepkilere neden oldu.
**
13 Şubat 2011 tarihinde Trafik Kanunu’na “belediyenin kendi kuracağı elektronik sistemden yararlanılarak kesilecek trafik cezalarının % 30’u belediyeye hizmet kullanma bedeli olarak ödenir” mealinde bir madde eklenmiş.

Bu kanun değişikliği 2012 yılında Konya’da başlatılan ve sonrasında çok daha katı bir sistemin Ordu B. Ş. Belediyesi tarafından kurulmasını teşvik etmiştir.
**
TEDES sistemini Ordu B.Ş. Belediyesi kendi bütçesinden kurmuş gibi gözükmekte, trafik cezalarının % 30’luk kısmını her ay bütçesine aktarmaktadır.

Gerçekte Ordu B.Ş. Belediyesi bir şirketle anlaşmış, kurulum bedeli olarak sistemden kesilen trafik cezalarından belediyeye aktarılacak paydan ödeme yapılacağı şeklinde bir planlama yapılmış.

Bu görüntü TEDES sisteminin belediyeye gelir getirmek amacıyla kurulduğu ve vatandaşa ceza keserek bazı firmalara para kazandırdığı algısına neden oldu.
**
Bu algıyı kuvvetlendiren ve basına yansıyan bazı cezalar ve tepkiler şöyle;

Ordu’daki Trafik Elektronik Denetleme Sistemi(TEDES) kurbanlarından F. K. 1 günde 17 kez radara yakalanarak 4 bin 680 TL ceza yedi.

Rize’den otomobiliyle askerdeki yeğeninin yemin töreni için Ankara’ya giden A. F. gidiş ve dönüş yolunda Ordu’da 12 kez radara yakalanarak toplam 4 bin 602 liralık ceza aldı.

İstanbul’dan Rize’ye yakınının cenazesine gitmek için yola çıkan A. İ., aracıyla gidiş yolunda 7 kez radar uygulamasına takıldı. 2 bin TL‘lik ceza ödeyen İpek, tepkisini çektiği video ile sosyal medyada dile getirdi. İpek’in başına gelenleri anlattığı video iki günde 100 bin kişi tarafından tıklandı.

AK Parti Trabzon eski milletvekili de Ordu’dan geçerken 3 kez peş peşe ceza yiyen ve ceza sisteminin haraca döndüğünü söyleyenlerden.

Trabzon Maçka Belediye Başkanı Ankara’ya giderken aracına iki dakika arayla kesilen 2 bin 160 liralık cezaya isyan etti. “Ordu’daki radar uygulaması sürücüleri caydırmak için değil gelir elde etmek için yapılmış bir tuzaktır, tefeci zihniyettir” diyerek tepki gösterdi.
Samsun’da bakkal dükkanı sahibi Z. A. , hasta kardeşini ziyaret için Trabzon’a gitti ve bir gün sonra döndü. Arkasından 7 ayrı radar cezasından dolayı 2 bin lira para cezası aldı.

Trabzon Nakliyeciler Derneği Başkanı Tosunoğlu, “Bu tuzakların eskiden Gürcistan ve Bulgaristan’da kurulduğunu ve ceza aldıklarını, aynısını Ordu’da yaşamaktan dolayı büyük üzüntü duyduklarını” belirtti.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Kasım ayı meclis toplantısının gündem maddelerinin başında Ordu şehir merkezi karayolu geçişinde uygulanan trafik denetimleri sonucu yazılan çok ciddi cezalar yer aldı.

Konu, muhalefet milletvekillerinin İçişleri Bakanlığına konuyla ilgili soru önergesi vererek meclis gündemine taşındı.
Kamuoyuna yansıyan onlarca ve yansımayan binlerce vaka var.
**
Uygulamanın başladığı 18 Kasım’da bir günde 2 binin üzerinde araç sahibi ceza yedi. Bir buçuk aylık uygulamada ceza yiyenlerin sayısı 100 bin kişiyi geçmiş durumda.

Cezaların yüksek olması ve sistemin Karadeniz Bölgesi’nde sadece Ordu ilinde uygulanması büyük tepkilere neden oluyor. Belediyenin bu düzenlemeyi yeniden gözden geçirmesi isteniyor.

Ordu B.Ş. Belediye Başkanı bir taraftan TEDES’te tüm yetkinin Emniyet Müdürlüğü’ne devredildiğini söylüyor, diğer taraftan sistemin avukatlığına devam ediyor.

TESED uygulamasını savunmak için ulusal bir kanalda Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı ceza alanlara “Yavaş gideceksiniz kardeşim, süratli gitmeyeceksiniz” diye de nasihatte bulunması yönetsel anlayış açısından da sorunlu.

Başkanın, “Milletin konuştuğuna bakmayın, yaptığımız iş doğru iştir” açıklaması da manidar.

Toplantıda bir kadının TEDES sistemini eleştirerek, “Ünye’den Altınordu’ya bir saatte geldim, bu TEDES’le yol bir saat sürüyor başkanım” dediğinde, “Sürecek, bir saat sürmüyor, tamam acemisin belli” diyerek terslemesi de vatandaşa bakış açısını ve diyaloglarını yansıtması açısından ilginç.
**
Karadeniz’in en nadide şehirlerinden biri olan Ordu’nun çok daha güzel, insan odaklı, hayatı kolaylaştıran ve örnek projeler yerine, 100 binlerce insanın canını yakan cezalarla anılması hiç de hoş değil.

Belediye Başkanı halkın amiri değil, halka hizmet için seçilmiş “hizmetçi başıdır”. Yerel yönetimlerin demokrasinin beşiğigösterilmesinin arkasında bu felsefe yatmaktadır.

Vatandaş yerel ortak hizmet ihtiyacını karşılamak, hayatını kolaylaştırmak, refah seviyesini yükseltmek için belediye başkanını seçiyor ve ona maaş veriyor.

Halkın hizmet üretmesi için istihdam ettiği kişinin halkı hizaya getirmek üzere söz söylemesi, onların tepkilerini azaltacak uygulamalar yerine onlara cevap yetiştirmeye çalışması demokratikyerel yönetimler ruhuna, Türkiye’nin de altına imza attığı Avrupa Yerel Özerklik Şartı anlayışına ve de AK Partiyi güçlü kılan devlet-vatandaş ilişkisine yüklediği misyona hiç uygun değil.
**
Ordu ilinde uygulamaya konulan TEDES sistemi yeniden gözden geçirilmeli, ceza kesmeyi ve öncelikle gelir elde etmeyi amaçlayan bir sistem algı ve görüntüsünden çıkartılmalıdır. Cezalar idare için temel gelir kaynağı değildir. Bu nedenle sistem daha uygulanabilir, trafiği düzenleme amacını öne çıkartan ve vatandaşa bu algıyı yaşatan bir yapıya kavuşturulmalıdır.YENİŞAFAK