Dünya Irak halkının çığlığını duymuyordu
Amerika'nın Irak'a müdahalesini bütün dünya, demokrasi götürdüler olarak biliyor ve Irak halkının çığlığını duymuyordu.
Iraklı bir kız çocuğunun Amerkalı askerlerin Irak’taki bir kontrol noktasında, 2005 yılında çekilmiş bu fotoğrafını görene kadar bu böyle devam etti.
Amerikalı foto muhabiri Chris Hondros Samar Hassan'ın bu resmini çekmeden birkaç dakika önce, küçük kız Irak'ın Tall 'Afar kentinden eve giderken ailesinin arabasının arka koltuğundaydı.
Samar fotoğrafı çekildiğinde silah sesinden korkmuş, anne ve babasının kanlar içinde cesetlerini gören bir yetimdi.
Ailesi, arabanın isyancı veya intihar bombacısı taşıyor olabileceğinden korkup ateş açan ABD askerleri tarafından öldürüldü.
Ocak 2005'ti ve Irak'taki savaşın en acımasız zamanlarıydı.
Bu korkunç kazalar bu şekilde halkın öldürülmesi nadir bir olay değildi. Ancak hiçbir zaman gerçek zamanlı olarak belgelenmemişti.
Fotoğraflar ertesi gün dünya çapında yayınlandı. Görüntüler ABD ordusunun kontrol noktası prosedürlerini revize etmesine neden oldu.
Ancak daha büyük etkisi bütün dünya halklarının “Amerikan askerlerinin neden kurtarmak ve korumak için gittiği Irak’ta insanları öldürdüğünü” sorgulamaya başlaması oldu .
Fotoğrafı çeken Hondros ise 2011 yılında Libya'daki iç savaş sırasında öldürüldü.
İşte bu fotoğraftan sonra Amerika ‘nın “korumak, kurtarmak, demokrasi götürmek “ bahaneleriyle ülkelere saldırması hem kendi halkı hemde dünya halkları arasında taraftar bulamadı.
Onun için bu fotoğraf, “Dünyayı, fikirleri ve yaşamları değiştiren gelmiş geçmiş en iyi 100 fotoğraf “ kategorisinde hak ettiği yerini aldı.
(Savaş fotoğrafçısı Chris Hondros’ın objektifinden).