Düğün Sezonu Kuyumcuları Mutlu Etmedi

02 Temmuz 2014 - 11:04

Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Keskin: "Düğün sezonu kuyumcularda çok fazla değişiklik yaratmadı" "Kuyumcuların asıl korkusu, fındıktan sonra düğün yapacak vatandaşların altın alacak gücü olmaması"

Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Adnan Keskin, düğün sezonunun kuyumcularda çok fazla değişiklik yaratmadığını belirterek, "Kuyumcuların asıl korkusu, fındıktan sonra düğün yapacak vatandaşların altın alacak gücü olmaması" dedi.

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen haziran ayında düğünlerin çok olmasına rağmen sürecin kuyumcu esnafı açısından çok iyi geçmediğini belirtti.

"Esnaf olarak istediğimiz satışları yapamadık. Peşinden gelen ramazan ayı nedeniyle de satışlarımız düştü" diyen Keskin, bölgede yaşanan zirai dondan sonra etkilenen fındık rekoltesinin 3'te 1 oranına düşmesinin kendilerini daha fazla endişelendirdiğini ifade etti.

Keskin, şöyle konuştu:

"Altın fiyatlarının ramazan sonuna kadar anormal bir durum olmaması halinde sakin seyredeceğini tahmin ediyoruz. Ancak bizim esnaf olarak sorunumuz eski işimizi yapamamamız. Bu konuda bütün kuyumcu esnafı istediği işi yapamamanın derdinde. Geçen Haziran ayında düğünlerin peş peşe olması bile kuyumcularda çok fazla değişiklik yaratmadı. Daha önceki düğünlerde ortalama 300 gram altın satışı yaparken bu sezon bu rakam 100 gramlara kadar düştü. Bunda her ne kadar fiyatların etkisi olsa da kuyumcular olarak eski işimizi yapamadığımız ortada. Haziran'ın ardından gelen ramazan ayı da işlerimizin daha düşmesine neden oldu. Şimdi esnaf olarak fındık sezonunun tamamlanmasını bekliyoruz. Bu konuda da ciddi endişelerimiz var. Kuyumcuların asıl korkusu, fındıktan sonra düğün yapacak vatandaşların altın alacak gücü olmaması."

Fındığın Ordu'da tek geçim kaynağı olduğunu ifade eden Keskin, şunları kaydetti:

"Ordu'da ve hatta Giresun'da fındık vatandaşların tek geçim kaynağı. Vatandaşlar yıllık planlarını, programlarını fındığa göre yapıyor. Fındık 29 - 30 Mart tarihlerinde bir afete maruz kaldı ve bu nedenle rekolte ciddi anlamda düştü. Durum böyle olunca vatandaşın geçim kaynağı eriyor. Ordu'da belki düğün yapacak olan bin kişi fındıktan gelecek olan geliri bekliyordu. Şimdi vatandaş bu geliri elde edemeyince, altını nasıl alacak, düğün salonunun parasını nasıl verecek. Bizim korktuğumuz nokta da burada zaten. Eğer bu donun etkili bir iki yıl daha sürerse kuyumcu esnafını daha zor günler bekliyor demektir. Temennimiz bölgemizde bu tür afetlerin bir daha yaşanmaması." - Ordu